Ertuğrul Turan / 1963 yılında Fransa için üretilen ve 2000 yılında Brezilya’ya satılan Nae Sao Paulo görevde geçen 18 yılın ardından emekli edildi. Uçuş güvertesinin 265.5, hangar güvertesinin ise 152 metre uzunluğunda olan gemi, sökülmek için ihaleyle satıldı. Rio de Jenerio Limanındaki askeri Base Naval da Ilha das Cobras’da (Kobra Adası Deniz Üssü) bulunan Sao Paulo’nun, Brezilya’dan Türkiye’ye römorklar yardımıyla çekilerek getirileceği öğrenildi.

Anlık rota uygulaması Marine Traffic ve Google Earth görüntülerinde de geminin demirli olduğu askeri üs görülebiliyor. Geminin Türkiye’de sökümünü yapacak Sök Denizcilik yetkilileri de geminin Rio de Janeiro’da yedekte harekete hazır şekilde beklediğini doğruladılar.

ASUD Başkanı Ensari’den Çarpıcı Tespitler

Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, Aliağa’ya getirilecek geminin yaratacağı tehlikeye dikkat çekti. Ensari, “Aliağa’da yaşayanların tamamını etkileyebilecek, hatta öldürebilecek miktarda asbest bombası geliyor. Aliağa, İzmir ve Ege Denizi çok ciddi tehdit altındadır.” ifadelerini kullanmıştı.

İkizinde 760 ton Asbest Var

Fransızlar tarafından yapılan Sao Paulo gemisinin Clemenceau adında bir de ikizi bulunuyor. Aynı sınıftaki bu gemi, 760 ton asbest barındırıyordu. Sao Paulo’da da benzer miktarda asbest varsa, bu durumda Türkiye’ye söküm için gelecek geminin, bakanlığın ve firma yetkililerinin açıkladığı asbestin çok üzerinde asbest barındırdığı görülüyor.

“Etkileri Yıllar Sürebilir”

Çevre Bilimi ve Teknolojisi Uzmanı Enver Yaser Küçükgül, vahşi söküm yöntemleri uygulanan Aliağa Gemi Söküm Bölgesi'nde gemideki radyoaktif ve tehlikeli zararlı kimyasal maddelerin temizlenmesinin mümkün olmadığını açıkladı. Gemiyi açık alanda oksijen kaynağıyla kesmenin dünyanın en vahşi yöntemi olduğunu söyleyen Küçükgül, “Gemi kaynak makineleriyle parçalanırken oluşan yanma nedeniyle bütün zehirli maddeler atmosfere çıkıyor. Bu kimyasal maddeler yakıldığında yok edilmiyor, gaz halinde havaya karışıyor. Örneğin kabloları yaktıkları zaman doğrudan DİOXİN çıkıyor. Gemiyi sökmek ve parçalamak için bin derecenin altında oksijen kaynağıyla yapılan kontrolsüz yakma işlemlerinde DİOXİN ve PCB maddeleri oluşur. Dünyanın en tehlikeli kanserojenidir” dedi.

Onlar Kabul Etmedi, Biz aldık

Dünyada tehlikeli kabul edilen gemi sökümlerinin en çok yapıldığı Hindistan ve Brezilya'nın dahi sökümünü kabul etmediği Sao Paulo Türkiye’ye gelecek. Gemi halihazırda zaten Brezilya’da bulunuyor.

Editör: TE Bilişim