Tarım ve Orman Bakanlığı 2024 yılı çay alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre çayın kg başı alım fiyatı 17 lira olurken, destekleme fiyatı da 2 kg'da 2 lira olarak belirlendi. Ancak hem çay üreticileri, hem çiftçi sendikaları yeni fiyatları yetersiz buldu. Çiftçiler Sendikası (Çiftçi Sen), yaptığı basın açıklamasında, insanca yaşama maliyetini karşılamadığının altını çizerek, "Bu alım fiyatı bırakın maliyet+kâr+insanca yaşam payını karşılamayı birçok bölgede çayın kg maliyet fiyatını bile karşılamamaktadır. Çapalama, gübre, budama, ot temizliği, makas, torba, işçi yevmiyesi, taşıma olmak üzere üç sürgün döneminde çay hasadının dekar başına toplam masrafı 28 bin 452 TL, bir kilo yaş çayın ortalama maliyeti de 16,99 TL civarındadır. Ancak bölgeden bölgeye değişen üretim maliyeti kilo başına 19 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Çay alım fiyatı maliyet+kâr+insanca yaşam payı eklendiğinde en az 27 TL olmalıdır" bilgisini aktardı.

"ŞİRKETLERİN DEĞİL, ÜRETİCİLERİN TALEPLERİ DÜŞÜNÜLMELİ"

Çiftçi Sen'den yapılan açıklamada şunlara da yer verildi; 

-Çay alım fiyatı maliyet+kâr+insanca yaşam payı hesaplanarak belirlenmelidir.

-Kamu, çay üreticilerinin ve çalışanlarının söz ve karar sahibi olduğu yaş çay işleme fabrikaları kurmalıdır.

-Demokratik, katılımcı kooperatif yasası çıkartılarak var olan kooperatiflerin şirket gibi değil demokratik bir şekilde yönetilmesi sağlanmalı, bu tür kooperatiflere özel destek verilmelidir.

-Şirketler yaş çay alımı yaparken üreticilerin örgütleriyle pazarlık masasına oturmalıdır.

-Şirketlerin taleplerini karşılamaya değil, üreticilerin taleplerini karşılayacak, hazırlanmasında üreticilerin de sözünün olacağı bir Çay Kanunu çıkartılmalıdır.

"DEKLORASYONA UYMUYORLAR"

Uluslararası tarım anlaşmalarına uyum koşullarını da değerlendiren Çiftçi Sen, şunları aktardı;

Mavi Vatanın yeni üyesi Karadeniz’deki doğalgazı karaya ulaştıracak Mavi Vatanın yeni üyesi Karadeniz’deki doğalgazı karaya ulaştıracak

"Çiftçiler Sendikası (ÇİFTÇİ-SEN) yıllardır Çay üreticilerinin ve diğer üreticilerin demokratik, sosyal, ekonomik hakları için mücadele etmektedir. Üyelerimiz arasında tütün, üzüm, fındık, hububat, hayvan yetiştiricisi, kıyı balıkçısı, sebze ve meyve üreticisi vb. olduğu kadar çay üreticileri de vardır. Gelin sendikamıza üye olun, gelin sendikamız bünyesinde “Çay Üreticileri Kürsüsü” kuralım. Neoliberal Tarım Politikaları karşısında Halkın Gıda Egemenliği için mücadele edelim. Bileşeni olduğumuz Dünya Çiftçi Örgütü La Via Campesina’nın hazırlayıp sunduğu ve BM Genel Kurulu’nda kabul edilen kısa adı “Birleşmiş Milletler Köylü Hakları Deklarasyonu” olan “Köylülerin ve Kırsalda Çalışan Diğer İnsanların Hakları Birleşmiş Milletler Deklarasyonu” nun Ülkemizde de uygulanması için mücadele edelim."

Editör: Alper Temiz