İzmir'e kadar uzanan o kavunların ortaya çıkış serüveni dinleyenleri şaşırttı. Manisa'nın Şehzadeler ilçesine bağlı Karaoğlanlı Mahallesi'nde hasat heyecanı başladı.

Kendine has aroması ve lezzetiyle öne çıkan "Altınbaş Kavunu"nun yıllar önceden bugüne taşınma hikayesi Karaoğlanlı Altınbaş Kavunu üreticilerinden Osman Karaböcek tarafından anlatıldı.

Karaoğlanlı Altınbaş Kavunu üreticilerinden Osman Karaböcek, kavunun yıllar önce kaybolan ata tohumunun yeniden bulunmasıyla üretimin tekrar başladığını belirtti.

"Tohumu tavan arasında bulduk"

Altınbaş Kavunu 2

Karaböcek, "Kavunumuz bizim atalarımızdan kalan atalık tohumumuzdan üretiliyor. Bu tohumu yıllar önce kaybetmiştik. Tohumumuzu geri bulduk. Tavan arasına abim saklamış, orada bulduk. Bu az bir şeydi.

Karşıyaka Stadı tartışmasında sular durulmuyor! AK Partili Köse: "Kamuoyuna şov yapması samimiyetsizliktir"
Karşıyaka Stadı tartışmasında sular durulmuyor! AK Partili Köse: "Kamuoyuna şov yapması samimiyetsizliktir"
İçeriği Görüntüle

Bunu çoğaltarak bu hale getirdik. Toprağından mıdır bilmiyorum ama sadece Karaoğlanlı'da yetişiyor. Ballı şerbet gibi tadı var, bunun gibi bir tat yok. Çekirdeği hokkaya koyuyorum, orada muhafaza ediyorum.

İnsanlar buraya kavun almak için Manisa civarından, İzmir'den, Uşak'tan geliyorlar. Sürekli müşterilerimiz buraya gelir. Yiyenler bir daha gelir almak için.

Biz burada bunun pazarını yaptık. Burada 3-5 kişi var yetiştiren, onlardan öğreniyoruz. Herkes bu işi beceremiyor. Her biri 6-7 kilo geliyor. Tadını başka kavunda bulamazsın" dedi.

"Yani bu ayrı bir iş"

Altınbaş kavunun diğer kavunlardan farkını anlatan üretici Serkan Küçük, "Altınbaş kavunumuz başkadır, Kırkağaç ya da başka tür kavunlara benzemez. Raf ömrü olmadığı için kendine has bir aroması var.

Kokulu, mis gibi. Ama raf ömrü yok, dolapta 3 gün içinde tüketmen lazım. Karaoğlanlı'ya ait ata tohumumuz bu bizim. Başka yerlerde, başka topraklarda olmuyor zaten.

Yanından geçtiğinizde bile kokusunu alabilirsiniz. Sezonda bu aylarda olur, 20-25 gün falan bir süresi var. Bu kavun tarlası gibi direkt kırma olmuyor. Sıraya her gün içinde geziliyor.

Sabahları ezanla gidiyoruz tarlaya, 2 saatte olgunlarını topluyoruz. Gökleri kalıyor. Yani bu ayrı bir iş. Diğer kavun işleri gibi değil. Her gün sabah salatalık gibi, bamya gibi günlük çalışılıyor" ifadelerini kullandı.

"İzmir'in bazı bölgelerine gidiyor"

Altınbaş Kavunu 1

Kavunların İzmir'in bazı bölgelerine gönderildiği bilgisini veren Küçük, "Manisa ilçelerine yolluyoruz. İzmir'in bazı bölgelerine gidiyor. Köyden gençlerimiz de bu kavunları arabalara yükleyerek satışından ekmek parası kazanıyor.

Gençlerimize arabaları veriyoruz. Bazen kasa bazen de tane usulü veriyoruz. Bu kavunu görüp de almamak hata. Sadece 5-6 aile olarak yapıyoruz bunu" diye ekledi.

Manisa'dan Karaoğlanlı'ya kavun almaya gelen Kadir Salih, "Tadını bildiğimizden hasat başladığını duyunca bitmeden almak istedim. Raf ömrü de yok, çok fazla alamıyoruz.

Ama yemeyenlere tavsiyem tadına bakmalarıdır"; bir diğer vatandaş Zeynel Sapan ise, "Manisalıyım. Buraya sadece kavun almaya geldim. Tadını unutamadık" diye ekledi.

Kaynak: İHA