Termal Kirlilik Nedir? Nedenleri ve Etkileri Nelerdir? Termal Kirlilik Nedir? Nedenleri ve Etkileri Nelerdir?

Artan maliyetler ve düşük ürün fiyatları hayvancılığın sürdürülebilirliğini tehdit ediyor.Hayvancılık sektörü girdi maliyetleri nedeniyle günden güne eriyor. Giderleri karşılayamayan üretici, çareyi hayvanlarını kesime satmakta buluyor.


Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bilgehan Güney birliğe ait ahırda yaptığı açıklamada, hayvancılık yapanların karşılaştığı zorlukları dile getirdi. Güney, İç Anadolu Bölgesi'nin hayvancılık açısından önemli bir bölge olduğunu belirterek şunları söyledi: "Şu anda süt fiyatları çiftçiyi kurtarmıyor. Ulusal Süt Konseyi'nin 14 lira 65 kuruş olarak açıkladığı fiyat uygulanmıyor. Belli firmalar, üreticinin sütünü 12 liraya alıyor. Yem fiyatlarında ise 50 kg süt yem 560 ila 600 TL arasında değişiyor. Bu şartlar altında hayvancılıkla uğraşan çiftçiler zarar ediyor. Biz çiftçilerimizi desteklemek için gebe düve getiriyoruz ve bu hayvanları cüzi fiyatlarla satmaya çalışıyoruz.Amacımız hayvancılığa yönlendirmek ve teşvik etmek. Sütün para etmemesi ve maliyetlerinyüksek olması yüzünden hayvanlarımız elde kalıyor." 


CHP Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer ise süt üretiminde maliyetlerin hızla arttığını ifade ederek “Süt üreticisinin, hayvancılığı sürdürebilmesi için 1 litre süt satıp 1,5 kg yem alabilmesi gerekiyor. Ancak şu anki şartlarda, 1 litre süt satıldığında üretici yalnızca 790 gram yem alabiliyor. 50 kg'lık yemin fiyatı ise 600 liraya kadar çıkmış durumda. Böyle giderse hayvancılığın sürdürülebilmesi mümkün değil” diyerek çözüm üretilmesi gerektiğine dikkat çekti.


"İthal yem yerine yerli yem kullanılmalı"


Gürer, hayvancılığın sürdürülebilirliği için yapılması gerekenlere de değindi: “Destekler artırılmalı ve yem sübvanse edilerek yem fiyatlarında gerekli düşüş sağlanmalı. İthal yem yerine yerli yemle soruna çözüm üretilmeli. Hayvancılıkta doğru bir politika uygulanıp yem fiyatlarının sübvanse edilmeli. Eğer yem fiyatı düşmezse hayvancılığın geleceği sorunlu, çünkü bu hayvanların giderlerinin yüzde yetmişi yem masrafına dayanıyor. Bunun yanında ahır gideri, veterinergideri, aşısı gibi masraflar da hayvancılıkta önemli maliyet kalemleri. Niğde bölgesinde 1 ila 10 hayvanı olan küçük işletmeler, çiftçilik yapıp karma yemini kendi üretmiyorsa hayvancılığı sürdüremiyor ve ahırları boşalmış durumda.”
 

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR