SON MÜHÜR- ABD'nin köklü gazetelerinden Wall Street Journal, Rusya ve Türkiye'nin göbeğinde olduğu 2 milyar dolarlık Rus Fonunun yarattığı krizi ele aldı.
WSJ'nin özel haberine göre Rusya, Ukrayna işgalinden sonra Türkiye’ye toplam 5 milyar dolardan fazla para transfer etti ve bunu Akkuyu Nükleer Santrali için bir ödeme olarak gösterdi. 
Ancak ABD Adalet Bakanlığı, bu fonların aslında ABD yaptırımlarını aşmak için kullanıldığını tespit etti.  

2 milyar dolarlık Rus Fonu
WSJ'nin özel haberinden öne çıkan detaylar şöyle.
İncelemeye takılan nokta: Rusya ve Türkiye, ABD’nin enerji sektörüne getirdiği yaptırım istisnalarını kullanarak parayı serbestçe dolaştırdı ve Moskova, bu sayede yaptırımlardan kaçınarak finansal gücünü korudu.  


Fonlar nasıl donduruldu?  


- 2022’de JPMorgan ve Citigroup üzerinden Türkiye’ye geçen milyarlarca dolar, ABD Adalet Bakanlığı’nın dikkatini çekti.  
- Banka transferlerinin arkasında doğrudan Rusya Merkez Bankası’nın olduğu tespit edildi.  
- ABD, JPMorgan üzerinden gönderilmek istenen 2 milyar doları bloke etti.  
Biden yönetimi, Türkiye’yi kızdırmamak için fonlara el koymaktan çekindi!  
- Beyaz Saray, Türkiye’nin Ukrayna ve Orta Doğu’daki stratejik rolünü göz önünde bulundurarak Adalet Bakanlığı’nı bu konuda geri adım atmaya zorladı. 

Erdoğan ve Putin
 - Türkiye’nin istihbarat şefi İbrahim Kalın ve dönemin Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin sürece dahil olduğu iddia ediliyor.  
Şimdi Trump yönetimi karar verecek!  
- Biden ekibinin dondurduğu soruşturma, Trump döneminde yeniden açılabilir.  
- Trump’ın ilk döneminde Halkbank’ın İran yaptırımlarını delmesi büyük bir kriz yaratmıştı. Şimdi benzer bir sürecin yaşanması olası.  
Bu kriz, ABD-Türkiye-Rusya ilişkilerini nasıl etkileyecek? Washington, Moskova’nın finansal oyunlarını engelleyebilecek mi, yoksa Türkiye ile ilişkilerini bozmamak için geri mi adım atacak? Gözler Beyaz Saray’da.

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı