Son Mühür Haber Merkezi/Melekşah Tufaner İzmir’de 3-4 Haziran 2023 tarihinde Mavibahçe AVM’de Radyo Ege ve Son Mühür sponsorluğunda yapılacak Sağlık için Kahvaltı Temalı, İzmir kahvaltı festivali ‘İzmir Bruchfest’ için geri sayım başladı. Son Mühür ekranlarında yayınlanan “Gün Başlıyor” programının konuğu bugün İzmir Kahvaltı Festivali Koordinatörü Emre Yağcıoğlu konuk oldu. 

“İki günlük bir program” 

Yağcıoğlu, “Kahvaltının mutlulukla alakası olduğu mantığıyla hareket ettik. Bizim en özel anlarımız bayram sofralarında aile büyükleriyle yapmış olduğumuz kahvaltı sofralarıydı. Biz bunu keyifli hale getirmek istedik. Ticari platform ve keyifli hali bir arada bir organizasyonla taçlandırdık. Çünkü çok çeşitli gıda var artık. Sağlıklı ve doğru gıdaya ulaşmakta zor. Ürün çeşitliliği, üreticiler çok fazla. Küçük üreticiyi tüketiciyle keyifli bir ortamda buluşturmak istedik. İki gün boyunca kahvaltı ürünleriyle ilgili platform ve çeşitli söyleşilerinde sağlıklı gıda nedir, nasıl doğru tadım yapılır, hangi zeytinyağını kullanmalıyız, evde peynir nasıl yapabiliriz gibi bu tip workshop ve söyleşiler olacak. Aynı zamanda çocukların da eğlenceli platformlarda eğlendiği iki günlük bir program. Birinci festivalimiz zor bir dönemdeydi pandemi vardı. Pandemi döneminden çıkamamıştık hatta o zaman biliyorsunuz bir araya gelemedik, evlere kapandık. Bu tip organizasyonları da çok özlemiştik. İlki 2020 eylül ayında gerçekleşti. Yine çok keyifli bir organizasyondu. Biz kendi aramızda biraz ara verdik daha iyi nasıl yapabiliriz diye. Bu seferde doğru zaman dilimi hem yaza başlayacağız hem de Van Ticaret Odası Organizatörlüğünde Dünya Kahvaltı Günü olarak kutlanır. Haziran ayının ilk haftası, ilk pazar. Ama 2020 döneminde de pandemi dönemi olduğu için herkes sosyal medyada kahvaltısını paylaşmışı. Öyle bir gündem yaratılmıştı. Biz hem haziran ayının ilk haftası Dünya Kahvaltı Günü’nü hem de pazar günü kutlayalım diye, haziranın ilk haftası bahara merhaba festivali olarak da bunu planladık” dedi. 

“Radyo Ege tüm gün bizimle olacak” 

23 Nisan'da Ankara'da ulaşım ücretsiz! EGO otobüsleri, metrolar ve teleferik 23 Nisan'da ücretsiz! 23 Nisan'da Ankara'da ulaşım ücretsiz! EGO otobüsleri, metrolar ve teleferik 23 Nisan'da ücretsiz!

“Kahvaltı günün en önemli öğünü ve çok fazla ürün çeşitliliğine sahip. Sadece kahvaltı sofralarımızda olmuyor bu gıdalar. Aslında tüm gün biz bu gıdaları kullanıyoruz. Birçok peynir çeşitleri var. Peynir çeşitlerinin bölgelere göre farklılıkları mevcut. Aynı zamanda bölgenin gelişimi içinde bu tip gurme gıdaları, gurme turizmini ön plana çıkarmamız gerekiyor. Aynı zamanda bizim destekçilerimizde sağlıklı gıdayı ön plana çıkarmamızı istiyor. Bizim bütün hayatımızı etkiliyor gıdalar. Hangi gıdayı yemeliyiz diye bilmemiz lazım. Bunun ile ilgili pazar günü Prof. Dr. Ceyhun Dizdarer’in bir söyleşisi olacak. Herkesi bekliyoruz. Festivalimiz sabah 10.00 da açılıyor. Zaten sevgili Radyo Ege tüm gün bizimle birlikte olacak. Sabah saatlerinde birazcık canlanacağız, birazcık müzik dinleyeceğiz. Daha sonra İstanbul’dan gelecek olan Sayın Öznur Apaydın Arıkan var süt teknikeri. O bize peynir yapımı ile ilgili olarak canlı bir workshop yapacak. Yaklaşık 45 dk olacak bu. Küçük küçük aralarımız var. Daha sonra Sevgili Nedim Atilla’nın söyleşisi olacak. Saat 15.00’da tarım ve gıda yazarı Sayın Bilge Keykubat bizimle olacak. O da zeytinyağının duygusal analiziyle olarak bir söyleşi yapacak yaklaşık 45 dakika. Çocukları da unutmadık tabi ki. Çocuklar için saat 16.30’dan sonra PGEMS Ebeveyn Atölyesi’nin söyleşileri olacak. Çocuklarımıza kahvaltıyı nasıl sevdiririz, çocuklara nasıl sağlıklı gıda hazırlayabiliriz gibi... çocuklarla ilgili söyleşi olacak. Aynı zamanda PGEMS’in gün boyu çocuklar için etkinlikleri olacak heykel atölyesi gibi. Pazar günü de aynı şekilde Süt Rüyası Sayın Öznur Apaydın Arıkan’ın yine pastörize köy peyniri yapımı atölyesi olacak. Ardından Nedim Atilla ve Ceyhun Dizdaroğlu ile birlikte bir söyleşimiz var. Yine pazar günü Sayın Bilge Keykubat’ın zeytinyağı tadımı olacak. Bu gerçekten dikkat çekip ilgi görüyor. Saat 16.00 dan sonra Sayın Faruk K’nın konseri bizimle olacak, Birazcık eğleneceğiz.” 

“Markalaşma yolundayız” 

“Firmaların ürünlerinin lezzetini tattırması bizim için çok önemli. Zaten katılımcı firmaların tadım zorunluluğu var. Biz bir önceki festivalden gözlemlediğimiz kadarıyla ziyaretçilerimiz geliyor. Tüketici ben bu firmayı bilmiyorum inanılmaz lezzetliymiş diyor. Firmalarımızın çoğu şehir dışından geliyor çünkü buradaki bir kitleye ulaşma hedefi var. Son tüketiciyle direkt keyifli bir ortamda firmaların vakit geçirmesi, onlardan geri bildirim alabilmesi için çok iyi bir organizasyon. Markalaşamadık ama markalaşma yolundayız. Türk kahvaltısı çeşitliliği dünyada hiçbir bölgede yok. Daha çok hızlı kahvaltı ya da belli ürünlere yönelik kahvaltı yapılıyor. Bizim için çay çok önemlidir çay kültürleri de yok. Türk kahvaltısının marka haline gelebilmesi için birtakım desteklerle bunu uluslararası platformda duyurmak gerekiyor. Tabi ki Van’ın bu gerçekleştirmiş olduğu Dünya Kahvaltı Günü atılan ilk adımlardan bir tanesi.” 

“Kilit firma katılımı önemli” 

Yağcıoğlu, “İzmir Fuarı’nın İstanbul’a göre daha az başarılı olmasının sebebi uluslararası uçuşların az olması. Bu çok büyük bir etken. Bölgelerin kalkınması için bölgelerin güçlü olduğu sektörler, sanayi sektöründe yapılıyor olması gerekiyor. İstanbul bu konuda önemli bir metropol. Türkiye’de tüm önemli fuarlar İstanbul’da yapılıyor. O yüzden oraya kolaylıkla gelebiliyorlar. Ticaretin başkenti olarak İstanbul ön planda. Ama son iki üç yıldır pandemiden sonra önemi daha da arttı. İzmir’de güzel fuarlar öne çıkmaya başladı. Mermer fuarımız mesela dünyanın her yerinden katılımcı geliyor. Bu boyutta fuarların yapılıyor olması ili ve bölgeyi tanıtması dışında ekonomik olarak da çok güçlendiriyor. Gelen kişi otelde kalacak, yemek yiyecek, taksiye binecek bu ekonomi kalkındırma planı ve şehir ekonomisi için önemli. Sürdürülebilir olması için bölgedeki firmaların bu tip fuarlara destek veriyor olması gerekiyor. Bir fuar ilk defa yapılıyor ise bölgedeki firmaların bunu kalkındırması gerekiyor. Birazcık zaman ve sabıra ihtiyaç var. Başarılı bir fuarın yapılabilmesi için tüm kurumların kamudan, özel sektöre kadar bir arada hareket etmesi gerekiyor. Amerika’da Biden tarafından yapılan o bölge hep karışık söylemi, oradan bu taraf karmaşık görüldüğü için sonuçta oradaki firmalar buradaki fuara katılmak istemeyeceklerdir. Yani yurtdışından bir firma katılmak istemeyecek belki. Dolayısıyla firma katılmak istemediği için ziyaretçi sayısı düşecek, bu kilit bir firma olabilir. Sektörün her büyüğünün o fuarda olması gerekir ki diğer firmalar da katılamaya başlar. Kilit firma katılmadığında katılımcı, ziyaretçi sayısı düşer. Bir firma kendi potansiyel ziyaretçini getirir. Almanya bir takım kural ve destekle fuarcılığı geliştirmiş. Çünkü fuarın önemini biliyorlar. Biz daha yeni kavrıyoruz bunu” diye ifade etti. 

“Fuarcılığın çeşitli dallarındayız” 

Yağcıoğlu, “Bizler fuarcılıktan başka bir şey yapmıyoruz, fuarcılığın çeşitli dallarındayız. 2013 yılından beri fuarcılık sektöründeyim. Çeşitli fuarlarımız var kahvaltı festivali bunlardan ilkiydi. Bundan sonra 2023 ve 2024’te farklı projelerimiz de hayata geçecek. Gençler içinse fuarcılığın bir okulu yok o yüzden birtakım sıkıntılar oluyor. Dinamik bir sektör, sorunların çıktığı ve sorunların anında çözülmesi gereken pratik çözümlere gerek duyuluyor. Bu sektörde tecrübeli olanlar çok kıymetlidirler. Gençler hizmet sektöründe çalıştıklarını unutmamalıdırlar, biraz sabırlı olmamalılar. Ne kadar yorgun olsalar da güler yüzlü olmalılar. Çünkü bir organizasyon için uzun süre emek veriyorsunuz. Artık organizasyona yaklaştığınız zaman çok geriliyorsunuz ama organizasyon başladığında keyfi başka oluyor” diye konuştu. 

Editör: MELEKŞAH TUFANER