Adıyaman'a bağlı Gerger ilçesinde bulunan ve askeri helikopterle sarp kayalıklardan taşınarak Perre Antik Kenti'ne getirilen 2100 yıllık yazıtın çevirisi için çalışmalar devam ediyor. Pisa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Margherita Facella ve Oxford Üniversitesi'nden Dr. Charles Crowther, kente gelerek yazıt üzerinde incelemelerde bulundular. Prof. Dr. Margherita Facella, basın mensuplarına çalışmalar hakkında bilgi verirken, araştırmaların yaklaşık bir hafta sürdüğünü belirtti.

Adıyaman Yazıt 3

Getir, Avrupa ve ABD'den çekiliyor: Tek hedefi Türkiye pazarı! Getir, Avrupa ve ABD'den çekiliyor: Tek hedefi Türkiye pazarı!

İnsanlık ve Kommagene tarihine ışık tutacak

Facella, yazıtın önemine vurgu yaparak, "Bu yazıt, insanlık ve Kommagene tarihi için önemli bir kaynak olabilir. İncelemelerimizi yaparak bu yazıtın değerini daha iyi anlamaya çalışıyoruz. Projeye katkı sağlamak ve destek vermek istiyoruz. Bu bölgede bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yazıtlarda Kommagene Kralı I. Antiochos'un halka yönelik önemli açıklamaları bulunuyor. Özellikle, 'Kanunlara tam olarak uyun ve saygı gösterin' şeklinde ifadeleri var. Ayrıca yazıtların arka planında I. Antiochos ile I. Mithridates'in kabartmaları bulunuyor. Çalışmalarımız devam ediyor ve ilerleyen süreçte daha detaylı bilgiler sunacağız." şeklinde konuştu.

Adıyaman Yazıt 2

Köylüler tarafından keşfedilmişti

Onevler köyü sakinleri, Kımıldağı yakınlarında 26 Eylül 2023'te kabartma heykelleri fark etti ve durumu Adıyaman Müze Müdürlüğüne bildirdi. Müze yetkilileri tarafından yapılan incelemede, bölgenin kutsal bir alana işaret ettiği tespit edildi. İnceleme ekibi, alanda bir tokalaşma sahnesini tasvir eden kabartmaların yanı sıra yazıtlar içeren steller de buldu. Bölge, dik kayalıklarla çevrili olduğu için eserler askeri helikopter kullanılarak halatlar yardımıyla Perre Antik Kenti'ne taşındı.

Kaynak: Oda TV