İzmir'de bu hafta hava nasıl olacak? İzmir'de bu hafta hava nasıl olacak?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte teravih namazları, camilerde cemaat ile kılınacak. Teravih namazı vakti, iftarda olduğu gibi illere göre değişkenlik gösterecek. Hadis-i şeriflerde ramazan gecelerinin ihyası olarak nitelendirilen namaza dört rek’atta bir dinlenme amacıyla ara verildiğinden “teravih” denmiştir. Oruç, sabır ve paylaşma ayı olarak bilinen Ramazan ayında teravih namazı 30 gün boyunca kılınacak. Ramazan ayı denildikten sonra akla gelen ilk ibadetlerden olan teravih namazını kılacaklar ise saati merak ediyor. İlk teravih namazının kılınacağı gün belirlenirken, teravih namazının nasıl kılınacağı ve kaç rekât olduğu da merak edilen konular arasında yer alıyor.

E7Fe4202E9Ab46888A6A570Ce6Af0351

2024 RAMAZAN AYININ İLK TERVİH NAMAZI NE ZAMAN?

Ramazan ayının başlangıcıyla birlikte, ilk teravih namazı 10 Mart Pazar günü kılınacak. Son teravih namazı ise 8 Nisan Pazartesi günü yatsı namazına müteakip eda edilecek. Teravih namazı, camide cemaatle kılınabileceği gibi bireysel olarak da evlerde eda edilebilir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bilgilendirmesinde, "Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu hâlde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamber'in uygulamasıyla sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaate kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir" ifadeleri yer almaktadır.

Teravih Namaz Cami 1803973

TERAVİH NAMAZI VAKİTLERİ

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2024 imsakiyesini paylaştı ve İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer iller için teravih saatlerini belirledi. İlk teravih namazı, İstanbul'da 10 Mart Pazar günü saat 20:31'de, Ankara'da saat 20:14'te ve İzmir'de ise saat 20:36'da kılınacak.

260 200657 Teravih Namazi Nasil Kilinir

TERAVİH NAMAZI NASIL KILINIR?

Teravih namazı, önce yatsı namazının ilk sünneti, sonra farzı ve sonrasında son sünneti kılınarak başlanır. Ardından imam, müezzin veya cemaatten biri teravih namazına başlanacağını duyurur. Namaz başlamadan önce imam, "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya ve kıldırmaya" derken, cemaat de "Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya, uydum imama" şeklinde niyet eder. Ardından iftitah tekbiri alınarak namaza başlanır.

İkişer rekât halinde kılınacaksa, ikinci rekâtın sonunda "Tahiyyat", "Salli-Barik" ve "Rabbena" duaları okunarak sağa ve sola selam verilir. Eğer teravih dört rekât olarak kılınıyorsa, ilk oturuşta "Tahiyyat" ile birlikte "Salli-Barik" duaları okunur, ardından kalkılır ve üçüncü rekâta geçilirken "Sübhaneke" duası okunur. Her selamdan sonra "salat-ı ümmiyye" okunması tavsiye edilir. Teravih namazı ara vermeden kılınabileceği gibi, ihtiyaca göre kısa aralar da verilebilir. Namazın sonunda kısa bir dua edildikten sonra vitir namazı da cemaatle kılınır. Daha sonra tesbihat ve dua ile birlikte ibadet tamamlanmış olur.

Kaynak: Haber Merkezi