Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin 2023 yılı değerlendirme toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak ile birlikte gerçekleştirildi. Toplantıda, geçmiş yılın başarıları ve 2024 yılına dair hedefler kamuoyuyla paylaşıldı. Hayrettin Uçak, 2023'ün Cumhuriyetin 100. yılının coşkulu kutlamaları içinde birçok ihracat rekoru kırdıklarını belirtti.

2 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi: 8 bin genç çift evlenebilmek için sıfır faizli fona koştu 2 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi: 8 bin genç çift evlenebilmek için sıfır faizli fona koştu

Yönetim Kurulu, üyeler ve çalışanlarla birlikte %7'lik bir artışla ihracatlarını 1 milyar 330 milyon dolara çıkardıklarını ve 12 birlik içinde 4. sıraya yükseldiklerini vurguladı. Ayrıca, 2024 yılına hızlı bir başlangıç yaptıklarını ve güncel rakamlar itibariyle 3. sıraya yerleştiklerini aktardı. Uçak, 2024'ü Türkiye'nin yeni yüzyılı olarak nitelendirdi ve bu yılın önemine vurgu yaparak hedeflerini yüksek tutmak istediklerini ifade etti. 2018'den bu yana her yıl yeni bir ihracat rekoru kırdıklarını söyleyen Uçak, bu başarının arkasında büyük bir ekibin ve takım çalışmasının bulunduğunu vurguladı.

Başkan, öne çıkan ürünlerin başında kuru domates, biber turşuları, meyve suları, kornişon turşuları, taze domates, kiraz ve taze üzüm olduğunu belirtti. Bu ürünlerde 2023 yılında rekorlar kırdıklarını ifade etti. Uçak, basın mensuplarının önemli bir rol oynadığını belirterek, ürünlerin tanıtımını artırmak adına basınla iş birliği yaparak düzenledikleri etkinliklerin, ürünlerin Türkiye ve dünya genelinde tanıtımına büyük katkı sağladığını söyledi. İhracat pazarlarına dair bilgiler de paylaşıldı. Toplam 128 ülke ve bölgeye ihracat yaptıkları bilgisini veren Uçak, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya'nın ilk üç sıradaki ihracat pazarları olduğunu açıkladı.

2023 yılında başarıyla yürütülen projeler arasında yurtdışı tanıtım faaliyetleri, fuar katılımları ve Urge Projeleri gibi çeşitli alanlarda yapılan çalışmalar öne çıktı. Ayrıca, 2024 yılında yeni Urge projelerine başlanacağı ve tanıtım faaliyetlerinin Singapur, Çin, Güney Kore gibi pazarlarda devam edeceği belirtildi. İzmir'de gerçekleşen Interfresh fuarının başarıyla İzmir'e taşındığına değinen Uçak, 2024 yılında bu fuarın İzmir'de ilk kez düzenleneceğini ve bu konuda emeği geçenlere teşekkür etti.

2024 hedeflerine ulaşmak için Bakanlığın desteklediği Turquality Projelerine başlanacağı bilgisini paylaşan Uçak, ayrıca sürdürülebilirlik ilkesine yönelik projelerin önemine vurgu yaptı. Son olarak, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin 58. yılına girdiğini belirten Uçak, ihracatlarını artırmak, üyelerinin sorunlarına çözüm bulmak, yeni pazarlar ve imkânlar sunmak amacıyla bir aile sıcaklığında çalışmalarına devam edeceklerini ve 2024 yılı sonunda 1 milyar 450 milyon dolarlık ihracat hedefine ulaşacaklarına inandıklarını ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ