Petrol ve gaz keşifleri yarıya düştü, maliyetler ikiye katlandı Petrol ve gaz keşifleri yarıya düştü, maliyetler ikiye katlandı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışında eğitim almayı düşünen öğrenciler için yeni bir dönemin kapısını araladı. 15 Mart tarihinde yayımlanan değişikliklerle birlikte, artık yurt dışında tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik, öğretmenlik, diş hekimliği ve eczacılık gibi alanlarda eğitim almak isteyenler için belirli şartlar getirildi. Bu şartlardan biri de Türkiye'deki Üniversite Sınavı'na (YKS) girmek ve istenilen bölümü kazanmaktır. YÖK'ün bu hamlesi, yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin başvurularını etkileyen önemli bir değişiklik olarak karşımıza çıkıyor. Bu yazıda, YÖK'ün yeni düzenlemesi ve getirdiği şartlar üzerine detaylı bir değerlendirme yapılacaktır.

YÖK Yurt Dışı Okuma Şartlarını Sıkılaştırdı

YÖK Yurt Dışı Okuma Şartlarını Sıkılaştırdı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışında eğitim almak isteyen öğrenciler için yeni şartlar belirledi. 15 Mart tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan değişikliklerle birlikte, yurt dışında tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik, öğretmenlik, diş hekimliği ve eczacılık gibi alanlarda eğitim almak isteyenler için YKS (Türkiye'deki Üniversite Sınavı) puanı şartı getirildi. Bu öğrencilerin Türkiye'deki Üniversite Sınavı'na girerek istedikleri bölümü kazanmaları gerekmektedir. Aksi takdirde, yurt dışından alınan diploma Türkiye'de geçerli sayılmayacak ve denklik alınamayacaktır.

Ayrıca, herhangi bir alanda eğitim almak isteyen öğrencilerin kayıt yaptıracakları yurt dışındaki üniversitelerin en az iki farklı sıralama listesinde (örneğin The Guardian ve Times Higher Education gibi) ilk 1000 içerisinde yer alması gerekmektedir. Bu şartı sağlamayan öğrencilere denklik verilmeyecek ve yurt dışından aldıkları diploma Türkiye'de geçersiz sayılacaktır. Değişiklikler ayrıca, ortaöğrenimini Türkiye'de tamamlayan ve yurt dışında belirli bir başarı sıralamasıyla kayıt yaptırmayı planlayan öğrenciler için de geçerlidir. Bu öğrencilerin, yurt dışındaki programa kayıt olacakları yılın ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınavında ilgili program için belirlenen başarı sıralamasına girmeleri gerekmektedir. YKS'ye girmeyen veya ilgili başarı dilimine giremeyen adayların denklik başvuruları reddedilecektir.

Ayrıca, yönetmelikle birlikte "Denklik" şartı getirilmiş olup, gerekli görüldüğünde tanıma veya denklik için başvurulabilecektir. Bu tarihten sonra kayıt yaptıranlar açısından, tıp doktorluğu, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından yapılan denklik başvuruları için adayın mezun olduğu yükseköğretim kurumunun dünya üniversite sıralamalarında en az ikisinde ilk binde yer alması şartı getirilmiştir. Tıp doktorluğu, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarına başvuran öğrenciler için özel bir hüküm getirilmiş olup, öğrenime başlanılan yıl YÖK tarafından kabul edilen sıralama kuruluşlarının dünya üniversite sıralamalarında en az üçünde ilk 400 içerisinde yer alan yükseköğretim kurumlarından alınan diplomalara Seviye Yeterlik ve Belirleme Sistemi uygulanmaksızın denklik işlemi yapılacaktır.

Kaynak: Haber Merkezi