DİSK Emekli-Sen, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, yaşlıların hak ihlallerine dikkat çekerek emeklilik hakkının korunması için mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Açıklamada, "Yaşlıların hayatın olağan akışı içerisinde edindiği deneyimleri, yurttaş olma bilinciyle geçirdikleri yılların hayata ve kendilerine kattıklarını kutlayacakları günlerden geçmiyoruz. Bunun yerine, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'nü, mücadele ederek, yaşlıların gasp edilen haklarını geri isteyerek geçirmek zorundayız," ifadeleriyle, yaşanılan zorluklar vurgulandı.


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 9 milyona yakın yaşlının temel hak ve özgürlüklerinin tanınmadığı belirtilen açıklamada, "Yaşlılar, sosyal politikaların yetersizliği nedeniyle ekonomik olarak güçsüzleşiyor, sosyal yaşamın dışına itiliyor, ulaşım ve sağlık hizmetleri başta olmak üzere kamusal hizmetlere erişimi engelleniyor. Tüm bunlar toplumdaki ayrımcılık pratiklerine bir yenisini; yaş ayrımcılığını da ekliyor," denildi.


Açıklamada emeklilik hakkına dikkat çekilerek, "Emeklilik hakkı, on yıllar boyunca alın teri dökerek çalışan insanların, ömürlerinin geri kalanında yaşamak için çalışmak zorunda kalmamalarını sağlamayı amaçlıyor. Bu hakkın tam ve etkin kullanılmasının yolu, yaşlıların emeklilik döneminde yurttaşlık haklarının tümüyle korunması ve gelirlerinin insan onuruna yakışır bir düzeyde belirlenmesinden geçiyor" ifadeleri kullanıldı. 

FETÖ'den aranırken MİT operasyonuyla yakalanan eski hakim tutuklandı FETÖ'den aranırken MİT operasyonuyla yakalanan eski hakim tutuklandı


DİSK Emekli-Sen, TÜİK verilerini işaret ederek, "Türkiye’de 2019 yılında yüzde 14,2 olan yaşlı nüfus yoksulluk oranının, 2023 yılında yüzde 21,7’ye kadar tırmandığı TÜİK verilerinde görülüyor. Dahası, 65 yaş üstü kadınlarda yoksulluk oranı 2021’de yüzde 12,6 iken 2023 yılında yüzde 22,4 seviyesine yükseldiği de yine TÜİK verilerinden anlaşılıyor" açıklamasında bulundu. Emekli aylıklarının düşüklüğüne vurgu yapılarak, "Emekli aylığı ve hak sahiplerine yapılan ödemelerin milli gelire oranında Avrupa ülkeleri ortalaması yüzde 9,5 iken Türkiye’de bu oran yalnızca yüzde 4,1’dir!" denildi.
 

Muhabir: ALPEREN ÖZDEMİR