Türkiye’nin merakla beklediği vergi affıyla ilgili somut adım atıldı ve yasa Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Devlete borcu bulunanların uzun süredir beklediği yasayla ilgili detayları Yeminli Mali Müşavir Yusuf Özer Son Mühür Tv’de ‘Gün Başlıyor’ programında anlattı. Vatandaşın beklentilerini karşılayacak bir yasa çıkarıldığına işaret eden Özer, eski vergi aflarına göre hem taksitlendirme sayısının arttırıldığını hem de mücbir sebeple bir yıl içinde ödenemeyen borç taksitinin 2 aydan 3 aya çıkarıldığı belirtti.
İşte Yusuf Özer’in açıklamalarından öne çıkan detaylar...
SON BAŞVURU TARİHİ 31 MAYIS
Kanunumuz Resmi Gazete’de yayımlandı. 31.122022 tarihine kadar olan bütün borçları, şirketlerin bilançolarındaki düzeltmeleri kapsamaktadır. Başvurular başladı, süre 31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvuru yapılabilecek. İlk taksit 30 Haziran 2023’tarihinden itibaren ödenecek. Kanun metninde cumhurbaşkanının bu süreleri bir aya kadar uzatma yetkisi var.
HANGİ BORÇLAR KAPSAMDA?
6183 sayılı kanun kapsamına gire bütün borçlar bu kapsama giriyor. Onun dışında gelir vergisi, kurumlar vergisi, kurum stopaj, sosyal sigortalara olan borçlar, belediyelere olan emlak vergisi, katı atık su borçları, ecrimisil borçları gibi çok geniş kapsamda bütün borçları kapsamaktadır.
EN FAZLA 48 AY
Şu anda kamu borçlarına gecikme zammı aylık yüzde 2.5. Ancak 31.12.2022’ye kadar olan borçlarda gecikme zammı 2.5 değil, TEFE ve TÜFE faiz oranları çerçevesinde kanun metninde belirtilmiş çarpan oranlarına göre seçeceğimiz taksit miktarı en fazla 48 ay olmak üzere ödeme seçenekleri sunuyor. 12 ay taksiti seçtiğimizde 1.9, 18 taksit için 1.35, 24 taksit için 1.18, 36 ay taksit için 1.27 ve 48 ay taksit için 1.36 oranında bir faizlendirme yapılacak.Peşin ödeme tercih edildiğinde bu hesaplanan gecikme zammınn yüzde 90’ı silinecek. Enflasyonist ortam devam ederse taksitli ödeme daha cazip olacaktır diye düşünüyorum.
Başvuru tarihinin bugün olmasıyla son gün olan 31 Mayıs tarihi olması arasında ödeme takvimi açısından bir değişim olmuyor.
ESKİYE GÖRE NE DEĞİŞTİ?
Bu kanunda daha öncekilere göre bir değişiklik var. Daha önce 2 ayda bir ödeme vardı, bu kanunda ham vadeyi uzun tutmuş hem de eşit taksitlerde her ay olacak şekilde karar bağlamış. Eski kanunda bir yılda 2 taksiti ödemeyi kaçırırsan kanundan yararlanamıyordun, taksitlendirmen bozuluyordu, bu kanunda bu süre 3 taksit. Bir yılda 3 taksit aksatma hakkımız var. Kanunu bütünüyle okuduğumuzda toplumun beklentilerini bire bir karşıladığını söyleyebiliriz.