Türkiye'nin birçok tarım ürününde listelerde üst sıralarda olma özelliğini sürdürdüğünü belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin 23,9 milyon hektarlık tarım alanına sahip olduğunu vurguladı. 85 milyon nüfusu ve 50 milyonu aşan turistin gıda ihtiyacını karşılayarak, ihracatta da bulunulduğunu ifade etti.

Uygulanan tarım politikaları olumlu sonuç verdi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, son 3 yıl içinde birçok temel tarım ürününde tüm zamanların en yüksek üretim rekorlarının kırıldığını belirtti. Bu ürünler arasında şeker pancarı, elma, kiraz, armut, incir, Antep fıstığı, mısır, ayçiçeği, soya, pamuk, kuru soğan, kuru fasulye, yulaf, zeytin, mandalin, limon, şeftali, muz, çilek, nar, erik, ceviz, ayva, badem, domates, biber ve lahana bulunmaktadır. Bakan, ülke genelinde uygulanan politikaların etkisiyle birim alandan elde edilen verimlilikte önemli artışlar yaşandığını ve toplam bitkisel üretim miktarının 2002'den bu yana yüzde 39,5 artarak 2023'te 136,9 milyon tona yükseldiğini ifade etti.

Tarım sektöründe dünya listelerindeyiz

Tarım sektöründe dünya listelerindeyiz

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünya bitkisel ürünler üretiminde 12'nci, sebze üretiminde 4'üncü ve meyve üretiminde dünyada 6'ncı sırada yer aldığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin fındık, kiraz, incir, kayısı, ayva ve keçiboynuzu üretiminde dünya birincisi olduğunu vurguladı. Kavun, karpuz, hıyar, pırasa, zeytin, mandarin ve elma üretiminde dünya ikincisi olduğunu ifade etti. Çilek, nohut ve domates üretiminde dünya üçüncüsü, kestane, ceviz, armut ve mercimek üretiminde dünya dördüncüsü, şeker pancarı üretiminde beşinci, üzümde altıncı ve kütlü pamuk üretiminde yedinci sırada yer aldığını paylaştı.

EİB, 2024’ün ilk yarısında 200 ülke ve bölgeye ihracatını artırdı EİB, 2024’ün ilk yarısında 200 ülke ve bölgeye ihracatını artırdı

Uygulanan tarım politikalar olumlu sonuç verdi
Yumaklı, Türkiye'nin tarım sektöründe yurt içi ihtiyacını karşıladığını ve tarım ve gıda ürünleri dış ticaretinde net ihracatçı olduğunu belirtti. 2002'de 3,8 milyar dolar olan tarım ve gıda ürünleri ihracatının 2023'te 31 milyar dolara yükseldiğini ve 2023'te 6,9 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlası verildiğini ifade etti. Ayrıca, çiftçilere bitkisel üretim desteklemeleri verildiğini ve son iki yılda tarımsal üretime kazandırılan alanların 4,7 milyon dekar olduğunu, nadas alanlarının 2,45 milyon dekar azaltıldığını ve tarla bitkileri ekiliş alanının 6,49 milyon dekar arttığını paylaştı.

Uygulanan tarım politikalar olumlu sonuç verdi

Yumaklı, bitkisel üretimin artırılması ve mera alanlarının ıslah edilmesi amacıyla 12 farklı proje yürütüldüğünü ve ekim programında olmayan veya nadasa ayrılan alanlarda uygun üretim tekniklerinin kullanılarak bitkisel üretimin artırılmasına yönelik projelerin yürütüldüğünü belirtti. Bu projelerin ülke genelinde azami yüzde 75'i ayni destekle desteklendiğini vurguladı. Ayrıca, 2024 yılında tarımsal desteklerin 91,55 milyar lira olacağını duyurdu.
 

Muhabir: Mert Uyguner