Türk Jandarma tarihinde çığır açan bir isim olan Gülden Mat Şakir, tuğgeneralliğe terfi ederek adını bir kez daha altın harflerle yazdırdı! 2024 yılında Çankırı İl Jandarma Komutanı olarak atanan ve bu görevde ilk kadın subay unvanını kazanan Şakir, 30 Temmuz 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararla tuğgeneral rütbesine yükseldi. Jandarma Genel Komutanlığı Personel Merkez Daire Başkanlığı’na atanan Şakir, disiplinli kişiliği ve liderlik vasıflarıyla kadın subaylar için rol model oldu. Peki, Gülden Mat Şakir kimdir, nereli ve kariyerinde hangi başarıları elde etti? İşte detaylar!
Gülden Mat Şakir’in kariyer yolculuğu!
Gülden Mat Şakir, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma teşkilatında uzun yıllar boyunca kritik görevlerde bulundu. 16 Ağustos 2024’te Resmi Gazete’de yayımlanan 2024/275 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çankırı İl Jandarma Komutanı olarak atandı ve bu görevle Türk Jandarma tarihinde il jandarma komutanlığına getirilen ilk kadın subay oldu. Bu atama, cinsiyet eşitliği açısından dönüm noktası olarak değerlendirildi. Şakir, 30 Temmuz 2025’te yayımlanan 2025/293 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile tuğgeneralliğe terfi etti ve Jandarma Genel Komutanlığı Personel Merkez Daire Başkanlığı’na atandı. Bu birim, teşkilatın personel yönetimi ve stratejik planlamasında kilit bir rol oynuyor.
Nereli ve kaç yaşında?
Gülden Mat Şakir’in doğum tarihi ve memleketi, askeri personel bilgilerinin mahremiyeti nedeniyle kamuoyuna açıklanmadı. Ancak, Türkiye’nin farklı bölgelerinde görev yaptığı ve geniş bir tecrübe birikimine sahip olduğu biliniyor. Şakir’in disiplinli duruşu ve liderlik yetkinlikleri, onu jandarma teşkilatında öne çıkan bir figür haline getirdi. Aslen nereli olduğuna dair resmi bir bilgi olmasa da, kariyerindeki başarılar, memleketinden bağımsız olarak tüm Türkiye’de yankı uyandırdı. Şakir’in yaşı da kamuoyuna açıklanmamış, ancak kariyer süresi göz önüne alındığında deneyimli bir subay olduğu anlaşılıyor.
Kadın subaylar için ilham kaynağı!
Gülden Mat Şakir, Türk Jandarma tarihinde hem il jandarma komutanı hem de tuğgeneral rütbesine yükselen ilk kadın subay olarak çifte başarıya imza attı. Çankırı’daki görevi sırasında gösterdiği liderlik, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından da takdir edildi. Yerlikaya, 2024’te Şakir’in atamasını sosyal medyada tebrik ederek başarılar diledi. Şakir’in tuğgeneralliğe terfisi, 30 Ağustos 2025’ten itibaren geçerli olacak ve kadın subayların yükselmesinde ilham verici bir örnek teşkil edecek. Şakir’in Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki yeni görevinde de aynı başarıyı sürdürmesi bekleniyor.