İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin, kültür ve sanat alanında uzun yıllara dayanan kariyeriyle tanınan bir isim. Çetin, 20 Mayıs sabahı İBB’ye yönelik yürütülen yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Soruşturmanın üçüncü dalgası olarak nitelendirilen bu operasyonda, Çetin’in yanı sıra 21 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Çetin’in, Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş. üzerinden usulsüz ihalelerle rüşvet aldığı ve bu yolla mal varlığı edindiği iddia ediliyor.
1962 yılında İstanbul’un Silivri ilçesinde doğan Taner Çetin, Konya Mevlana Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu. Kariyerine kültür ve sanat alanında yön veren Çetin, özellikle halk oyunları eğitmenliği ve medya projeleriyle Silivri’de adını duyurdu. İBB’deki görevine Ekrem İmamoğlu’nun belediye başkanı seçilmesinin ardından başlayan Çetin’in, soruşturma kapsamında gözaltına alınması kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
Taner Çetin’in kariyer yolculuğu
Taner Çetin, 1989 yılında Silivri Belediyesi’nde halk oyunları eğitmeni olarak meslek hayatına başladı. 1990 yılında, dönemin belediye başkanı Selami Değirmenci tarafından kurulan Silivri Belediyesi Kültürevi’nde eğitmenlik yaptı ve 1992’de bu kurumun müdürlüğüne yükseldi. Aynı yıl, Silivri’nin ilk özel radyo ve televizyon kanalı olan Silivri FM’in (sonradan Marmara FM-TV) kurucuları arasında yer aldı. 1996’ya kadar bu görevini sürdüren Çetin, 2000 yılında Avcılar Belediyesi Kültür Müdürü oldu ve 14 yıl boyunca burada çalıştı.
2014’te Beylikdüzü Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak atanan Çetin, 2017’de Kültür İşleri Müdürlüğü’nü de üstlendi. Bu dönemde Beylikdüzü Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın kurulmasına öncülük ederek ilçenin kültür-sanat alanında tanınırlığını artırdı. Ekrem İmamoğlu’nun 2019’da İBB Başkanı seçilmesiyle, Çetin önce İBB Kültürel Etkinlikler Şube Müdürü, ardından 2021’de Halkla İlişkiler Daire Başkanı olarak görev aldı. Evli ve iki çocuk babası olan Çetin, Silivri’de köklü bir geçmişe sahip bir isim olarak biliniyor.
Gözaltı nedeni: Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları
Taner Çetin, 20 Mayıs sabahı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde yürütülen İBB soruşturmasının üçüncü dalga operasyonu kapsamında gözaltına alındı. Soruşturma, İBB’ye bağlı Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş. üzerinden gerçekleştirilen ihalelerde usulsüzlük yapıldığı iddialarına odaklanıyor. Çetin’in, adrese teslim ihalelerle rüşvet aldığı, bu paralarla villa, ev, araba ve motosiklet gibi mal varlığı edindiği öne sürülüyor. İddialar arasında, Çetin’in ihale alan şirketlerden rüşvet temin ettiği ve bu yolla kişisel zenginleşme sağladığı yer alıyor.
Operasyon, daha önce İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alındığı ve 23 Mart’ta tutuklandığı soruşturmanın bir devamı niteliğinde. Çetin’in, İmamoğlu’nun yakın çalışma ekibinde yer aldığı ve özellikle 2019 seçimlerinde aktif rol üstlendiği biliniyor. Soruşturma kapsamında, Çetin’in şehit ve gazilerle ilgili projeler üzerinden usulsüzlük yaptığı iddiaları da gündeme geldi.
Soruşturmanın yankıları ve kamuoyu
Taner Çetin’in gözaltına alınması, İBB’deki yolsuzluk soruşturmalarının derinleştiğine işaret ediyor. Sosyal medyada ve haber platformlarında, Çetin’in İmamoğlu’na yakın bir isim olması nedeniyle operasyonun siyasi boyutları tartışılıyor. Bazı kaynaklar, Çetin’in gözaltına alınmasını, İBB yönetimindeki usulsüzlük iddialarını güçlendiren bir gelişme olarak değerlendirirken, diğerleri bunun siyasi bir hamle olabileceğini öne sürüyor. Soruşturmanın ilerleyen aşamalarında, Çetin ve diğer şüpheliler hakkında daha fazla detayın ortaya çıkması bekleniyor.