Son Mühür- OPEC+ üretici grubu İsrail-İran arasındaki 12 günlük savaşta 80 doların üstüne çıkan petrolle ilgili bir kez daha üretimi artırma kararı almaya hazırlanıyor.
Silahların susması ve Hürmüz Boğazı'yla ilgili endişelerin ortadan kalkmasının ardından hızla düşen petrol fiyatları 68 dolara kadar gerilemiş durumda.
Suudi Arabistan, Rusya, BAE, Kuveyt, Umman, Irak, Kazakistan ve Cezayir'in de aralarında bulunduğu OPEC+ grubunun, Ağustos ayında günlük 411 bin varillik bir artış konusunda anlaşmaya varması bekleniyor.
Toplantıdan beklendiği gibi artış kararı çıkarsa küresel petrol tüketiminin yüzde 1,5 kadar bölümü artışla piyasaya sunulacak.
Kazakistan'a tepki var...
Kazakistan gibi bazı üyelerin hedeflerinin çok üzerinde üretim yapması ve mutabık kalınan kesintilere daha sıkı bağlı kalan diğer üyeleri kızdırmasının ardından OPEC+ artış kararı almıştı.
Uzmanlar, petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya'nın öncülüğündeki müttefiklerden oluşan OPEC+, ABD gibi diğer üreticilerden gelen arzın artmasıyla birlikte pazar payını artırmayı hedeflediğine dikkat çekiyor.
OPEC+ grubu dünya petrolünün yarısını üretiyor.