Avrupa’nın küçük ülkesi Arnavutluk, yapay zekayı devlet yönetimine entegre etmeyi ciddi şekilde tartışıyor. Başbakan Edi Rama, teknolojiyi yolsuzluğu sona erdirmek ve şeffaflığı artırmak için bir araç olarak gördüğünü söyledi. Rama, bir gün tamamen yapay zeka tarafından yönetilen bir bakanlığın kurulabileceğini dile getirdi.

Başbakan, yerel geliştiricilerin böyle bir model üzerinde çalışabileceğini ve bunun Arnavutluk’u “yapay zeka bakanlarıyla yönetilen ilk ülke” yapabileceğini belirtti.

"Yapay zeka bizden daha iyi yönetir"

Yazar ve eski siyasetçi Ben Blushi, yapay zekadan korkulacak bir şey olmadığını savunuyor. Blushi’ye göre YZ, hata yapmadığı, maaş talep etmediği ve yozlaşamayacağı için toplumları insanlardan daha iyi yönetebilir:

“Devletten aldığımız hizmet yapay zeka tarafından yapılabiliyorsa, neden insanlar arasında seçim yapalım? Yapay zeka bizden daha iyi yönetir.”

Edi Rama

Muhalefet: “Bir mucize değil, sadece araç”

Muhalefetteki Demokratik Parti milletvekili Jorida Tabaku ise yapay zekayı temkinli karşılıyor. Tabaku’ya göre teknoloji doğru uygulandığında yönetimi dönüştürebilir ancak yanlış ellerde “eski işlevsizliğin dijital kılıfı” haline gelebilir.

Arnavutluk’ta yapay zekanın mevcut kullanımı

Ülkede yapay zeka halihazırda çeşitli alanlarda uygulanıyor:

  • İnşaat ve plaj denetimleri: Akıllı dronlar ve uydu sistemleriyle yasa dışı yapılar kontrol ediliyor.

  • Tarım: Kırsal bölgelerde yasa dışı kenevir tarlaları tespit ediliyor.

  • Trafik: Hız yapan sürücülere yüz tanıma teknolojisiyle mobil cihazlara uyarı gönderiliyor, cezalar SMS veya e-posta ile bildiriliyor.

  • Sağlık ve eğitim: Dijital kimlik, sağlık ve eğitim sistemlerinde de yapay zeka kullanımı planlanıyor.

Yapay Zeka 4

Yolsuzlukla mücadelede yeni bir dönem mi?

Arnavutluk uzun süredir yolsuzlukla mücadele ediyor. Birçok eski hükümet yetkilisi bu suçlamalarla yargılandı veya ceza aldı. Muhalefet lideri Sali Berisha şu anda yolsuzluk davasıyla yargılanırken, eski başbakan ve cumhurbaşkanı Ilir Meta hapiste bulunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ