CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun zamların geri çekilmesine kadar elektrik faturasını ödemeyeceğini açıklamasıyla başlayan tartışmayı değerlendiren Kandemir Medya Genel yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, “Sayın kılıçdaroğlu farkındalık yaratmak üzere böyle bir davranış geliştireceğini açıkladılar. İktidar mensupları buna çok kızdı. Bırakın Kılıçdaroğlu’nu, 20 bin lira kira veren esnafa 50 bin lira elektrik faturası geliyor. İnsanlar vahşice gelen faturaları nasıl ödeyecek. Kızacağınıza bunun çözümünü bulun” dedi. Sefiloğlu şöyle devam etti:

Bu zamlar sürdürülebilir değil

“Konutlarda 200 lira olan fatura 400 lira geldi. Bu ölçekli bir fatura ödendi diyelim. Peki iş yapan, yanında birilerini çalıştıran küçük ve orta ölçekli işyerleri ne olacak? Hem doğalgazda hem elektrikte gelen faturalarla herkes şaşkına döndü. Tarım kesimindeki zamlardan benzin zammına kadar her şey vahşi hale geldi. İnsanlar arabalarını kullanamıyor artık. Bunun ekonomik anlamda sürdürülebilir yanı var mı yok mu. Ülkedeki kayıp kaçağı önleyip, tolumu bu anlamda sübvanse etmek gerekiyor mu? Kılıçdaroğlu’nun dikkat çekmek istediği burası. Bunu yaparak halkının haklarını savundu. Ve bazılarına rahatsızlık verdi. Buna iktidar kanadı sivil itaatsizliğe çağrı damgası vurmaya çalışıyorlar. Eğe CHP Muhalefet partisi ise rahatsızlık vermesi gerekiyor. Siz rahatsız olacağınıza bu durumu düzeltmek zorundasınız. Su sorunu Kılıçdaroğlu’na indirgemeden yurttaşın acısı yoksulluğu üzerinden değerlendirin.”

Özelleştirmenin acı faturası

Kandemir Medya Genel yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, elektrik dağıtımının özelleştirilmesiyle ortaya çıkan bir acı tablo yaşandığına da diddak çekti. Sefiloğlu, ülkede asgari ücret artışına sevinenlerin henüz ücretlerini almadan adeta boğulduğuna işaret etti, şöyle devam etti:

“Yüzde 35 civarı enflasyon açıklanıyor ama gerçek rakam yüzde 80 deniliyor. Önünden geçtiğim manav reyonunda Patlıcanda indirim yapıldığını gördüm. 31 liradan 29 liraya indirmişler. Kabak fiyatı da bu seviyede. Bu rakamları görmüyorlar mı? Siz iktidarsınız ve bu vatandaşa hizmet ediyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İZSU’nun elektrik faturasını kurumun camına astığı bir küçük kağıt notuyla paylaştı. AK Partililer öfkelendiler. AK Parti İl Başkanı ve milletvekilleri buna öfkeleneceğini elektrik zamlarını çözmelidir. Milletvekili olarak çözümde yetersiz kalıyorsanız söyleyin. Özelleştirir, devletin kontrolünden çıkarırsanız çözüm de bulamazsınız İktidar sözcüleri dürt - beş gündür kıvranıyorlar. Biz de biliyoruz ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bir açıklama gelmesi gerekiyor. Atama bakanlar bu işin çözemez Parlamento devre dışı zaten çözüm değil.”

Altı partinin buluşması

Millet İttifakı bileşenleri ve Deva Partisi ile Gelecek Partisi Genel Başkanları’nın yarın yapacakları toplantıyı de değirlendiren Kandemir Medya Genel yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, bu görüşmede genel başkan adayı konusunun gündeme geleceğini düşünmediğini kaydetti. Sefiloğlu şöyle devam etti:

“Bu buluşma önemli bir başlangıç olabilir. Millet İttifakı adaylık konusunda CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’da adeta yetki verdi. Ancak Deva Partisi ile Gelecek Partisi’nin Cumhurbaşkanı adaylığının ilk turunda kendi adaylarını çıkarma istekleri dile getiriliyor. Yarın yapılacak toplantıda adaylıktan çok ilkeler ve neler yapılacağının takvimi üzerinde görüşler sergilenecektir. Adaylık konusu için henüz erken. Eğer seçim zamanında yapılacaksa partiler bu kararı şimdiden vermez.”

Erdoğan aday olabilir mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zamanında yapılacak bir seçimde adaylığının yasal olup olmadığı tartışmalarına da değinen Kandemir Medya Genel Yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Yasanın, 101’inci maddesiyle bunun mümkün olduğunu açıkladığını hatırlattı. CHP’nin bu tartışmayı yanlış bir noktadan başlattığını belirten Sefiloğlu, “CHP zaten Erdoğan ile yapılacak bir yarışın olmasını istemeli” görüşünü savundu.

Yeni partilerin seçime girmesi gerekli

Millet İttifakı ile toplantılar yapacak Gelecek Partisi ve Deva Partisi’nin girecekleri ilk seçimin çök önemli olduğuna da işaret eden Kandemir Medya Genel yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, şunları söyledi:

“Çünkü; bu seçimden alacakları sonuç yola devam edip etmeyecekleri belli olacak. Ali Babacan bu konularda daha rahat davranıyor. AK Parti tabanının önemli bölümünü kendi içinde barındıracağını düşünen hali var. Liderin yaşı, ekonomiyi biliyor olması ve kürsü sunumunda avantajları var. Davutoğlu’nun gidişi net anlaşılamıyor. Parti örgütlerini kuramadılar sıkıntılar devam ediyor. Bu iki partinin mutlak bir seçim geçirmesi gerekiyor. Hatta Memleket Partisi’nin de bir seçim geçirmesi gerekiyor. Bu seçim onlar için önemli bir ölçüm olacak.”

Buca Metrosu çok önemli

14 Şubat Pazartesi Günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı törenle Buca Metrosu’nun temelinin atılacağına değinen Kandemir Medya Genel yayın Yönetmeni Macit Sefiloğlu, şöyle konuştu:

“ Yaşayanlar için önemli avantajları olan Buca’nın ulaşımla ilgili sıkıntısı çok büyük. Atılacak metro temelinin ve yatırımın sonuçlandırılmasının önemi çok büyük. Buca’nın üzerinden Otogar’a uzanan yol da büyük yarar sağlayacak. Bu yatırımın İzmir’de son dönemlerin raylı sistem yatırımlarının içinde en önemlisi olduğunu düşünüyorum. Burada ihale rakamları tartışma konusu oldu. İkinci firmaya verildi diye eleştirildi AK Parti tarafından Ancak Büyükşehir Belediyesi kredi kullandığı uluslararası kurumlardan bu ihalenin verildiği şirketi onaylattırdı. İzmir’de birçok yurttaşımız hatırlayacaktır. Metro yapıldığı dönemde Çankaya ve Basmane geçilirken, zeminden su çıktı o bölgede inşaat aylarca gecikti. Burada firmaların önemi çok büyük. O işin her önüne gelen; ben yaparım diyene veremezsiniz. Karadeniz’de bir yol yaptırdılar 4 kere yol çöktü. Önemli olan başlayışla bitiş arasındaki tarihe uyulması. Buca’nın tahammülü kalmadı. Kısacası Buca için hayati bir yatırım.”

Muhabir: TE Bilişim