Tekirdağ’da uzun süredir devam eden kuraklık ve mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar, baraj ve göletlerdeki su seviyesini hızla düşürdü. Tarımsal sulamada önemli bir kaynak olan Yazır Göleti’nde su seviyesi yüzde 4’e kadar geriledi.
Gölette suyun çekildiği bölgelerde derin çatlaklar, kuruyan otlar ve çamur tabakaları dikkat çekti. Su seviyesindeki düşüş, gölette yaşayan balıkların yaşamını tehdit ediyor.
Bölgedeki diğer göletler de risk altında
Kuraklık, Tekirdağ’ın diğer su kaynaklarını da olumsuz etkiledi. Daha önce Muratlı ilçesindeki Yeşilsırt Göleti, aşırı sıcaklar nedeniyle tamamen kurumuş; oksijensiz kalan balıklar telef olmuştu. Aynı bölgede bulunan Bıyıkali Göleti’nin su seviyesi ise yüzde 5’e kadar düştü.
Yetkililer, hem tarımsal üretim hem de ekosistem için kritik öneme sahip göletlerdeki su kaynaklarının korunması adına acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.