Konak Belediyesi, Dil Devrimi’nin 92. yıldönümünü, Dil Derneği İzmir Şubesi ile iş birliği içerisinde Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yanındaki parkta bulunan Türkçe Taşı anıtı önünde düzenlediği bir törenle kutladı. “Dağım Taşım Yurdum Türkçe” temalı etkinliğe, Dil Derneği İzmir Şubesi Başkanı Gürsel Gezen, Konak Belediye Meclis Üyeleri, Yazar Hidayet Karakuş, Yazar Feyza Hepçilingirler, Gazeteci-Yazar Neslihan Perşembe Kulakoğlu, Yazar-Oyuncu Utku Erişik, belediye bürokratları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, şairler, yazarlar, öğretmenler, öğrenciler, muhtarlar ve birçok vatandaş katıldı.

"Çağdaş insan yaratmak, çağdaş toplum yaratmak""Çağdaş insan yaratmak, çağdaş toplum yaratmak"

Dil Derneği İzmir Şubesi Başkanı Gürsel Gezen, Dil Devrimi’nin önemini şu sözlerle ifade etti: “Türkçenin varlığını sürdüren yöneticilerimizin ve belediye başkanlarımızın olmasından dolayı mutluyuz. Çocuklarımız Türkçeyi güzel öğrenmezlerse bizlerin varlığından sonra Türkçemiz gidecek. Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaşlaşma yolunda tek bir devrimi vardır; çağdaş insan yaratmak, çağdaş toplum yaratmak. Dil Devrimi de çağdaş ülke yaratma devriminin bir parçasıdır. Belki de en önemli harcıdır. Dilimizin varlığını, şovence demiyorum; bilinçle, severek, öğrenerek geliştirmeliyiz. 92 yıl, 100 yıla çok az kaldı ama 100 yıllar olsun istiyoruz. Bugün birileri kazandığımız dilin varlığını görmezden gelebiliyorlar. Yabancı dillerden gelen sözcükleri övünerek, belki de bilmeyerek, belki de inatla kazandırmak için, o sözcük dile girsin diye dizilere, filmlere… Hepimiz görerek, bilerek, bilinçle karşı durursak sorunlar çözülecek.” dedi.

“Dil düşünce demek, dil bilgi demek"“Dil düşünce demek, dil bilgi demek"

79. Yunus Nadi Roman Ödülü sahibi Yazar Hidayet Karakuş, Türkçenin yanlış kullanımından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, “Dil düşünce demek, dil bilgi demek. Son yıllarda benim en çok rahatsız olduğum konu; televizyonlardaki, radyolardaki, gazetelerdeki dil. Bir ülkede politika kirlenirse, siyaset kirlenirse bileşik kaplardaki gibi bütün her yere o kirlilik yayılıyor. Türkçemizde bundan nasibini alıyor. Dil Devrimi, Cumhuriyet Devrimlerinin temelini oluşturur. Dil bilinci için önce Türkçe düşünmek gerekiyor. Türkçe düşünmek için bilgi gerekiyor. Türkçe düşünmek için de Türkçenin tadını, güzelliklerini bilmek, yakalamak gerekiyor. Bu nedenle öğretmen yetiştirme konusunda da, eğitim konusunda da büyük bir atılıma gereksinme var. Bu konuda hepimize görevler düşüyor” diye konuştu.

Altay'da kabus devam ediyor: 5-0'lık farkla yenildi! Altay'da kabus devam ediyor: 5-0'lık farkla yenildi!

Öğrencilerden atasözleri vurgusu

Açılış konuşmalarının ardından, İYTEV Yücel Tonguç Okulları öğrencileri, Türkçenin önemini vurgulayan atasözlerini seslendirdi. Yazar-Oyuncu Utku Erişik, Rıfat Ilgaz’ın “Rüşvetin Alamancası” adlı eserinden uyarladığı tek kişilik gösterisiyle etkinliğe renk kattı. Gazeteci-Yazar Neslihan Perşembe Kulakoğlu ise, Şair Metin Demirtaş’ın “Yunus Ki Yobazlardan Yakına Yakına” ve “Umutsuzluk Yasak” adlı şiirlerinin yanı sıra, çocuklar için Mine Ömer’in “Yaşama Sevinci” ve kendi eseri “Balkonsuz Evler”i seslendirdi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen etkinlik, Yazar Feyza Hepçilingirler’in keyifli söyleşisiyle sona erdi.

Muhabir: ATAKAN BAŞPEHLİVAN