Son Mühür - Osman Günden / İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında artan sıcaklıklar ve küresel iklim krizinin etkisiyle birlikte daha da büyük bir tehdit haline gelen orman yangınlarına karşı önlemlerini artırdı. Olası yangınlara erken müdahale edilebilmesi için kırsal bölgelerdeki hazırlıklarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, yangın söndürme filosunu genişletiyor. Bu kapsamda, kırsal mahallelere toplamda 125 yangın söndürme tankeri dağıtılacak. Fabrikada yapımı süren tankerlerin 40 adedi gelecek hafta teslim edilirken, geri kalan 85 tankerin ise mayıs ayı sonuna kadar muhtarlara ulaştırılması planlanıyor.

Yangin (2)Küresel kriz, artan tehdit

Küresel iklim krizinin etkisiyle birlikte artan sıcaklıklar, ormanlar üzerinde her geçen gün daha büyük bir tehdit oluşturuyor. Bu riskleri göz önünde bulunduran İzmir Büyükşehir Belediyesi, yangınlara karşı erken müdahale kapasitesini artırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Yangınların alevlenmeden ve büyümeden kontrol altına alınmasını hedefleyen Büyükşehir, bu amaçla orman köylerine 2.5 ton su kapasiteli yangın söndürme tankerleri dağıtma kararı aldı.

Yangin (5)Torbalı’da bulunan bir fabrikada üretimi tamamlanan 40 yangın söndürme tankeri, önümüzdeki hafta kırsal mahallelerdeki muhtarlara teslim edilecek. Kalan 85 tankerin ise mayıs ayı sonuna kadar dağıtılması planlanıyor. Halihazırda İzmir genelinde çeşitli ilçelerde 460 yangın söndürme tankeri bulunduğu belirtiliyor. Bu yeni tankerlerle birlikte yangın söndürme filosu daha da güçlenmiş olacak.

Yangin (1)-1“Alevlerin büyümesini engelliyor”

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı İtfaiye Orman Köyleri ve Kırsal Alan Yangınları Müdahale Şube Müdürü Şerife Güzel, hem kentsel hem de kırsal bölgelerde yangınları önlemek için büyük bir özveriyle çalıştıklarını ifade etti. Kırsal bölgelerde, itfaiye ekiplerinin ulaşmasının zaman aldığı noktalara yangın söndürme tankerleri dağıtıldığını hatırlatan Güzel, tankerlerin yangının büyümesini önlemedeki önemine dikkat çekti.

Yangin (4)Şerife Güzel, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Amacımız itfaiye araçları gelene kadar oradaki yangınların büyümesini engellemek. İtfaiye ekipleri olay yerine geldiğinde hemen yangına müdahale ediyor. Ama yangın tankeri, alevlerin büyümesini, farklı yerlere sıçramasını engelliyor, ayrıca itfaiye eğer suya ihtiyaç duyarsa su takviyesi için de kullanılıyor.”

“Doğamızı korumalıyız”

Yangın söndürme tankerlerinin muhtarlara zimmetlendiğini ve ilk müdahalenin orman gönüllüleriyle bu tankerler aracılığıyla yapıldığını belirten Güzel, yangın sezonunun özellikle yaz aylarında daha riskli hale geldiğini vurguladı. Bu nedenle bireysel önlemlerin de yangınların önlenmesinde önemli rol oynadığını ifade etti.

Yangin (3)Şerife Güzel açıklamalarının devamında şunları söyledi:

“Orman gönüllüleri ile ilk müdahale bu tankerlerle yapılıyor. İzmir büyük bir kent. Özellikle yazın artan sıcaklıklardan dolayı yangın söndürme tankerleri daha da önemli hale geliyor. Erken ve etkin müdahale büyük felaketleri önlüyor. Yapılan araştırmalara göre bu yılın, bir önceki yıldan daha sıcak olacağı öngörülüyor. Yurttaşlarımızın alacağı bireysel önlemlerle de yangınların çıkmasını engelleyebiliriz. Sigara izmariti kesinlikle çevreye, doğaya atılmamalı. Açık ateşler söndürülmeli. Herkes evinin çevresindeki, bahçesindeki kuru otları temizlemeli. Piknik ateşleri mutlaka söndürülmeli. Yangın koridoru oluşturulmalı. Eğer bireysel önlemlerimizi de alırsak, bu yazı daha sorunsuz atlatacağımızı düşünüyoruz.”

Muhabir: Osman Günden