Son Mühür/Seçil Ünlü Karabağlar Belediyesi Nasreddin Hoca Çocuk Bilim Kültür Merkezi, çocuklara bilimsel bir ilki yaşatacak projeye imza atıyor. Uluslararası alanda yürütülen ARISS (Amatör Radyo ile Uluslararası Uzay İstasyonu) Projesi kapsamında Karabağlar’daki çocuklar, Japon astronot Takuya Onishi ile doğrudan iletişim kurma şansı yakalayacak.
Canlı yayın 22 Nisan’da gerçekleşecek
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde, 22 Nisan Salı günü saat 11.50’de düzenlenecek etkinlikte, başvuru yapan öğrenciler arasından seçilen 20 asil ve 5 yedek öğrenci, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görev yapan Onishi’ye sorularını yöneltecek.

Başkan Kınay: “Çocuklarımızın hayallerine uzanıyoruz”
Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, projenin çocukların bilimsel hayal gücünü besleyecek önemli bir adım olduğunu belirtti. Kınay, “Bu projeyle çocuklarımız, uzaydaki bir astronotla birebir konuşarak unutulmaz bir deneyim yaşayacak.
Bilime duydukları merakın artmasına ve hayal güçlerinin gelişmesine katkı sağlamak en büyük hedefimiz. Karabağlar’da bilimi sevdirmek ve geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.
Türkiye’de bir ilk
Nasreddin Hoca Çocuk Bilim Kültür Merkezi, ARISS Projesi’ne Türkiye’den kabul edilen ilk bilim merkezi unvanını taşıyor. Bu proje sayesinde öğrenciler, yalnızca uzay istasyonundaki bir astronotla doğrudan bağlantı kurmakla kalmayacak, aynı zamanda STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarında farkındalık kazanacak.

Takuya Onishi Kimdir?
Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından 2009 yılında astronot adayı olarak seçilen Takuya Onishi, 2016 yılında ilk kez ISS’de görev aldı ve 115 gün boyunca uzayda kaldı. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile çeşitli görevlerde yer alan Onishi, 2025 yılında Expedition 72/73 kapsamında yeniden Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi. Uzaydaki katkıları sayesinde Japonya’da keşfedilen bir gök cismine de adı verilmiştir.





