Son Mühür / Osman Günden - İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, ekonomik şartlar ve gıda güvenliği göz önüne alınarak gençlere yönelik yeni bir proje başlattı. "Dersler Değil Tencereler Kaynıyor" adıyla hayata geçirilen proje, gençlerin düşük maliyetle sağlıklı yemekler yapabilmesini hedefliyor.

İlk atölye Örnekköy'de başladıİzmir Meslek Fabrikası

Projenin ilk uygulaması, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Örnekköy’deki Meslek Fabrikası Kurs Merkezi’nde gerçekleştirildi. Eğitmen Tülin Korkmaz eşliğinde eğitim alan gençler, mutfak hijyeninden temel mutfak becerilerine kadar birçok konuda teorik ve uygulamalı eğitim gördü. Katılımcılar, kremalı domates çorbası, makarna, köri soslu tavuk ve Kıbrıs tatlısı hazırladı. Eğitimin ardından hazırlanan yemekler hep birlikte yenildi.

Gençlerin talepleri doğrultusunda planlandı

Meslek Fabrikası Şube Müdürü Zeki Kapı, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, hem istihdama yönelik mesleki eğitim faaliyetlerini hem de toplumsal fayda sağlayan projeleri sürdürdüklerini belirtti. Zeki Kapı, “Proje Geliştirme ve Uygulama Birimimiz, 18-30 yaş arası gençlerle bir çalışma yürüterek gençlerin taleplerini topladı. Bu taleplerin başında ekonomik ve sağlıklı besinlere ulaşım ile temel mutfak becerilerini kazanma yer alıyordu.

Bu kapsamda Dersler Değil Tencereler Kaynıyor adlı atölye çalışması gerçekleştiriyoruz. Gençler ekonomik uygunluğu olan sağlıklı besinlerle üç çeşit yemek hazırladı. Bulaş riski yüksek olan ve sağlıklı olmayan besinlerden uzak durmak adına eğitmenimiz tarafından gençlere bilgilendirici sunumlar da yapıldı. Eğitimin sonunda bir sofra kurularak yapılan yemekleri hep beraber yediler” diye konuştu. Zeki Kapı ayrıca, malzeme desteği sağlayan Bortar Group iş birliğiyle projenin devam edeceğini kaydetti.

En uygun bütçeyle sağlıklı yemekler yapılıyorDersler Değil Tencereler Kaynıyor

İzmir Demokrasi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Sıla Yıldız, atölyede edindiği bilgiler sayesinde sağlıklı yemek yapma konusunda kendini daha yeterli hissettiğini söyledi. Sıla Yıldız, “Bugün bu atölyede temel mutfak becerilerini öğrendik. En uygun bütçe ile hangi sağlıklı yemekleri yapabileceğimizi öğrendik. Bu özellikle öğrenciler için çok önemli.

Öğrenciler genelde en kolay şekilde fast-food yemekleri tercih ederken burada sağlıklı besinlere en uygun bütçe ile nasıl ulaşılacağını gördük. Artık her yerde yemek yenmiyor. Örneğin kesme tahtalarının farklı renklerde olmasının anlamını bilmiyordum.

Aslında renk katsın diye değilmiş. Bulaş riskini önlemek için farklı ürünlerin farklı tahtalarda kesilmesi gerekiyormuş. Ben yemek yapmayı çok bilmiyorum ama atölyeden sonra daha sağlıklı yemek yapabileceğimi düşünüyorum” dedi.

“Bir öğrenci için bu yemekleri öğrenmek kolaylık sağlıyor”

Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi Tunç Coşkun Aydemir ise öğrendikleri tariflerin ekonomik ve pratik olduğunu belirtti. Aydemir, “Bugün kremalı domates çorbası, makarna, köri soslu tavuk ve Kıbrıs tatlısı yaptık. Bu yemekler zor olmayan ve maliyeti az olan yemekler. Bir öğrenci için bu yemekleri öğrenmek kolaylık sağlıyor.

Evde çok yemek yaptığımız söylenemez. Yumurtadan öteye geçmiyorduk. Buraya öğrenmeye geliyoruz. Bu yüzden atölye faydalı ve keyifli oluyor. Köri soslu tavuğu daha önce yapmamıştım ama yemeyi çok severim. Bundan sonra ben de evde yapabileceğim” ifadelerini kullandı.

Püf noktaları anlatıldıÖrnekköy Meslek Fabrikası

Anadolu Üniversitesi Tıbbi Sekreterlik Bölümü öğrencisi Seçil Mutlu da atölyeden memnuniyetini dile getirerek, “Hocamız bize atölyede püf noktaları anlattı. Tahtaların rengine kadar her şeyi öğrendik. Her şeyin maliyeti yüksek olduğu için daha uygun bütçe ile güzel yemek yapabilmeyi öğrendim. Öğrendiğim tarifler güzel menüler oldu. Kendim de evde deneyerek yapabilirim” dedi.

Muhabir: OSMAN GÜNDEN