Son Mühür / Seçil Ünlü - Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Doktora öğrencisi Çağla Sarvan Cibil, danışmanı Yaşar Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nalan Özkurt’un liderliğinde ve Ege Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Evrim Şimşek’in katkılarıyla iki önemli projeyi başarıyla tamamladı. 

Patent başvurusu yapıldıElektrik ve Elektronik Mühendisliği

TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında desteklenen "Uzaktan Hasta İzleme Cihazları için Dalgacık Dönüşümü ve Derin Öğrenme Yöntemiyle Kalp Aritmi Tespiti ve FPGA Gerçeklemesi" ve Yaşar Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri desteğiyle yürütülen "Evrişimsel Otomatik Kodlayıcı Tabanlı Kalp Aritmi Tespiti ve FPGA Gerçeklemesi" projeleri, yenilikçi sinyal işleme teknikleriyle önemli bir aşama kaydetti.

Ardından, "Biyomedikal Sinyaller için Temel Dalgacık Üretim Yöntemi ve Biyomedikal Sinyaller için Bir Cihaz" başlıklı patent başvurusu da yapıldı. Patentle birlikte sunulan yenilikçi sinyal işleme yöntemi sayesinde biyomedikal sinyallerin analizi hızlanacak, yapay zeka destekli tespit yöntemleriyle hastalıkların daha doğru bir şekilde belirlenmesi mümkün olacak.

Hızlı kalp hastalığı tespiti için geliştirilen cihaz

Projede ayrıca, kalp ritim bozukluklarından biri olan Atriyal Fibrilasyonun ön tanısına yönelik yeni bir dalgacık analiz yöntemi üzerinde çalışmalar yapıldı. Ege Üniversitesi’nde Kardiyoloji Anabilim Dalı’ndan “Atriyal Fibrilasyon” hastalarının verileri kullanılarak yapılan testlerde, geliştirilen dalgacık filtreleri, gerçek hasta kayıtlarında yüzde 95'in üzerinde doğrulukla ön tanı başarı sağladı.

Sonuç olarak, Atriyal Fibrilasyonun yüksek doğrulukla tespit edilmesini sağlayan ve yapay sinir ağları ile hızlı analiz yapabilen bir cihaz geliştirildi. Cihaza, "Sinyale Özgü Dalgacık Tabanlı Atriyal Fibrilasyon Tespit Cihazı" adı altında model başvurusu yapıldı.

“Hastaların yaşam kalitesini artıracak”Yapay Zeka Mühendisliği

Çağla Sarvan Cibil, projenin sonuçlarına dair yaptığı açıklamada, “Sadece biyomedikal alanda değil, farklı sensörlerden ve ölçüm cihazlarından elde edilen sinyallerde de uygulanabilen bu yöntem, endüstriyel ve bilimsel birçok alanda kullanılabilecek potansiyele sahiptir. Bu çalışmalar, sinyal işleme ve biyomedikal alanında geleceğe yön veren yenilikçi çözümler sunuyor” diye konuştu.

Proje danışmanı Doç. Dr. Nalan Özkurt ise, “Önerilen yöntem ve çalışmalar, mühendislik yaklaşımlarını doktor bakış açısı ile birleştirdi. Böylelikle yapılan analizlerin sonuçları anlam kazandı. Yöntem, giyilebilir teknolojilere entegre edilerek, özellikle evde bakım gören yaşlı hastaların yaşam kalitesini artıracak” dedi.

Muhabir: SEÇİL ÜNLÜ