Son Mühür / Seçil Ünlü - İzmirli sanatseverlerin yoğun katılımıyla 26 Mayıs’ta başlayan sinema ve edebiyat temalı etkinlik dizisi, ilk gününden itibaren dikkat çekici bir içerikle ilerledi. Açılış günü, senaryosu Attila İlhan’a ait olan ve yönetmenliğini Lütfi Akad’ın üstlendiği klasik yapım “Yalnızlar Rıhtımı” gösterildi.
Gösterim öncesinde düzenlenen söyleşide, yazar ve eleştirmen Rıza Kıraç sinema ile edebiyatın kesişim noktalarına değinirken, yönetmen Biket İlhan, 100. doğum yılı vesilesiyle Attila İlhan’ın sinemaya olan katkılarını ve etkilerini aktardı.
Sinema yolculuğu paylaşıldı
Etkinliğin ikinci günü ise Tarık Dursun K.'nın aynı isimli romanından beyaz perdeye uyarlanan, Ümit Elçi imzalı “Kurşun Ata Ata Biter” filmiyle devam etti. Film gösteriminden önce düzenlenen panelde akademisyen Özlem Fedai, yazar Salim Çetin ve fotoğraf sanatçısı-yazar Lütfü Dağtaş, Tarık Dursun K.’nın yaşam öyküsünü ve sinema yolculuğunu dinleyicilerle paylaştı.
Usta kalem anıldı
Üçüncü gün, geçtiğimiz aylarda yaşamını yitiren usta kalem Selim İleri anıldı. Akademisyen ve eleştirmen Zeki Coşkun’un “Selim İleri’nin Sinemayla Olan Bağı” başlıklı konuşmasının ardından, senaryosunu İleri’nin kaleme aldığı, yönetmenliğini Ömer Kavur’un yaptığı “Kırık Bir Aşk Hikayesi” filmi gösterildi.
Görüşler paylaşıldı
Dördüncü gün programında ise Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı ve Habib Bektaş’ın “Gölge Korkusu” romanından sinemaya uyarlanan “Eylül Fırtınası” filmi yer aldı. Gösterim öncesi izleyiciyle buluşan yazar Habib Bektaş, eserinin sinema uyarlamasına dair görüşlerini paylaştı ve soruları yanıtladı.





