Son Mühür / Seçil Ünlü - Bayraklı Belediyesi, kardeş şehri olan Adıyaman Belediyesi ile birlikte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile Deprem Haftası'nda etkinliğe ev sahipliği yaptı.
"Depremde Kadın Olmak" temalı buluşma, Tepekule Kongre Merkezi’nde Bayraklı vatandaşlarının büyük ilgisiyle gerçekleşti. Katılımcı sayısının beklentinin üzerine çıkması nedeniyle etkinlik, Akdeniz Salonu’ndan büyük salona taşındı.
Gerçekleşen etkinlikte, 30 Ekim 2020'de gerçekleşen İzmir Depremi ve 6 Şubat 2023'de yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından kadınların yaşadığı zorluklar ve gösterdikleri dayanışma örnekleri anlatıldı.
Kadınların güçlü hikayeleri sahnede yer aldı
Etkinlik, Bayraklı Belediyesi'nin resim kurslarına katılan kadınların eserlerinden oluşan sergiyle başladı. Serginin ardından, 12 Dans Sanat Atölyesi’nin Flamenko gösterisi izleyicilerin büyük beğenisi topladı.
"Depremde Kadın Olmak" söyleşisinin moderatörlüğünü de Adıyaman Belediyesi Basın Danışmanı Selma Kara üstlendi. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) Koordinatörü Senem Erdil de, kadınların zorluklarla nasıl mücadele ettiğini ve dayanışma ruhunun toplumsal dönüşümdeki yerini anlattı.
İzmir depreminden sağ kurtularak itfaiyeci olan Simge Akbulut ve Adıyaman’dan gelen depremzede Tülay Açık, yaşadıkları zorlukları, hayatta kalma mücadelelerini ve dayanışma çabalarını katılımcılarla paylaştı.
‘Karanlıktan Sonra’ belgeseli ile vurgu yapıldı
Adıyaman Belediyesi 04.17 Belgesel Atölyesi'nin hazırladığı "Karanlıktan Sonra" belgesel filmi, depremzede kadınların yaşadığı psikolojik ve fiziksel mücadelelere vurgu yapıldı.
Sinema yazarı ve akademisyen olan Selma Kara’nın koordinatörlüğünü üstlendiği belgeselin danışmanlığını ise Burçak Evren yaptı. Müzikleri, 6 Şubat depremlerinde annesi ve kardeşini kaybeden ancak enkaz altından çıkarılan piyanosu ile mücadelesini sürdüren Dicle Hayat Dağdeviren tarafından hazırlandı.
Belgesel sonrası Dağdeviren’in piyano dinletisi izleyicilere duygusal anlar yaşattı. Salonu dolduran katılımcılar, belgeselin yaratıcı ekibini ve emekçi kadınları dakikalarca ayakta alkışladı.
"Dayanışmayı ve mücadeleyi yeniden yeşerttiler"
Gökçe Pişkin Önal, etkinlikte yaptığı konuşmada, “Bugün burada sadece bir tesadüf değil, çok anlamlı bir buluşmayı yaşıyoruz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ile Deprem Haftası'nın kesiştiği bu özel günde, kadın mücadelesinin ve direncinin en güçlü örneklerini konuşmak için bir araya geldik.
Depremin ardından küllerinden yeniden doğan kadınlara hayranlık duyuyorum. Onlar yalnızca enkazdan çıkmadılar; korkunun, karanlığın ve mutsuzluğun altından da çıktılar. Onlar hayatta kalmadılar, aynı zamanda umudu, dayanışmayı ve mücadeleyi de yeniden yeşerttiler.
Kadınlar olarak biliyoruz ki birbirimize sarıldıkça daha da güçleniyoruz. Birbirimizin sesini duydukça daha da yükseğe çıkıyoruz. Onlar sadece hayatta kalmadılar; yeniden doğmayı seçtiler. Bu yüzden, onların önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.
"Aydınlık yarınlar kurmayı diliyorum"
Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal ise, “Depremi yaşamış bir ilçe olarak farkındalığı artırmak amacıyla Adıyaman Belediyemizle ortak bir çalışma yaptık. Başkan seçildiğim ilk andan itibaren, Adıyaman Belediyemizle kardeş şehir protokolü imzaladık.
Bugün, bu kardeşliğimizi pekiştiren bu etkinlik için Adıyaman Belediyesine, 04.17 Belgesel Atölyesine, Başkanımız Abdurrahman Tutdere’ye teşekkür ediyorum. 2020 yılında biz de büyük bir deprem yaşadık. 117 canımızı kaybettik, onlarca bina yıkıldı, yüzlerce binanın ise acil olarak yıkılması gerekiyor. O acıların nasıl bir şey olduğunu çok iyi biliyoruz.
Keşke bu acılar yaşanmadan önce tedbirler alınabilseydi. Bu depremlerin olmamasını diliyor ve ümit ediyoruz ama deprem konusunda farkındalığı yükseltmek ve olası felaketlerin önüne geçebilmek için hepimizin üzerine düşeni yapması gerekiyor.
Depremin acılarına rağmen kadınların direncini ve dayanışmasını kutluyor; gelecekte, kadına şiddetin olmadığı, kadınların güçlendiği, deprem gerçeğini unutmadan dirençli kentler inşa ettiğimiz aydınlık yarınlar kurmayı diliyorum” diye konuştu.