Hayata gözlerimizi açtığımız andan itibaren tanık olduğumuz olaylar, iyi veya kötü deneyimlerimiz bizde farklı duyguları harekete geçirir. Duygularımızı anlamlandırabilmek ve dışa vurmak konusunda en temel ihtiyaçlarımızın başında gelen şeyin İletişim olduğunu düşünürsek, doğamız gereği iletişim kurmadan hayatımızı devam ettiremeyiz.

Yapımız gereği sosyal varlıklar olan bizler sözlü, yazılı veya beden dilimizle duygularımızı, düşüncelerimizi, bilgilerimizi başkalarıyla paylaşmak, başkalarının duygu düşüncelerini ve bilgilerini de öğrenmek ve hissetmek ihtiyacı duyarız. Hayatımızı mutlu bir şekilde idame ettirebilmek için çevremizle etkileşim içerisinde bulunmalıyız.

Ailemiz, okulumuz, işimiz, dostlarımız ve arkadaşlarımız ile mutlaka iletişim kurmaktayız. Her birimle iyi iletişim kurarak, dengeyi sağlamak ve anlayışlı olmak kendi mutluğumuza hizmet eden ve yaşam kalitemizi yükselten sonuçlar getirecektir.

  • Değer görmek
  • Sevilmek
  • Kabul edilmek
  • İhtiyaçlarımızı karşılamak
  • VAR OLMAK için iletişim kurmak zorundayız.

Hayatın hızlandığı ve sürekli geliştiği, teknolojiyle birlikte sosyal medya ağlarının arttığı bugünlerde etkili iletişim konusu daha da önemli bir hale geliyor.

ETKİLİ İLETİŞİM NEDEN ÖNEMLİ?

Yapılan araştırmalara göre bir kişi günlük yaşamının %70’ini konuşarak, dinleyerek, izleyerek, yazarak yani iletişimde bulunarak geçirir. Buradan anlıyoruz ki, iletişim sadece konuşmak değildir.

Ne söyleyeceğimizi bunu nerede ne zaman ve nasıl söyleyeceğimizi bilmektir.

İnsanlar ne söylediğimizden çok nasıl söylediğimize dikkat ediyorlar. Ses tonu, göz teması, vurgulama etkili bir iletişimi destekleyen çok önemli unsurlardır. Bu iletişim becerilerini hayatımıza katıp uyguladığımızda daha az yanlış anlaşılır, kendimizi doğru ifade edebiliriz.

Bu da bizim iyi hissetmemize, diğerleriyle sağlıklı iletişim kurmamıza yardımcı olur.

İletişim kuramadığımızda veya etkili bir iletişim olmadığında yaşamımızın doğal sürecini başkalarıyla paylaşamaz, toplumsal varoluşumuzu devam ettiremeyiz.

SAĞLIKLI BİR İLETİŞİM İÇİN;

  • Bilgi ve tecrübe
  • Üslup
  • Dinleyici olmak
  • Saygı
  • Empati kurmak
  • Beden dili, göz teması ve ses tonu sağlıklı iletişim kurmamızı kolaylaştıran etkenlerdir.

Beden dili ile ilgili yapılan araştırmalarda %55 beden dili, %38 ses tonu, %7 kelimelerin anlamının önem taşıdığı belirlenmiştir.

Aslında, konuşmamızı sonlandırdığımız zamanlarda dahi beden dilimiz karşımızdaki kişiye aktarıma devam etmektedir.

Ayrıca önemli bir nokta daha var ki, iletişimde duygu ve düşüncelerimizi aktarmak kadar bize aktarılanları gerçek anlamda dinlemek de gereklidir.

Önyargılarımızdan arınarak, saygı sınırları çerçevesinde kurulan her bağ daha gerçekçi ve etkin olacaktır.

Özetle, kendisini doğru ifade etmeyi bilen, bunun için çaba gösteren, insanlar ile iletişim sorunu yaşamayan kişiler hayatlarını daha anlamlı ve mutlu yaşarlar.

İletişim her şeydir.

Kendinizle ve dünyayla iletişimde kalmanız dileğiyle.

Sevgiyle

Gamze Kaçar