Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapatma ihtimalinin, küresel siyasi yankılarının yanı sıra turizm sektörüne de ağır bir darbe vuracağı endişesini dile getirdi. İsrail ve ABD'nin İran'a yönelik son saldırıları sonrası gündeme gelen bu kritik karar, dünya genelinde büyük bir merakla bekleniyor ve turizm dünyasında alarm zillerini çaldırıyor.

Uçuş maliyetlerinde fahiş artış kapıda

Recep Yavuz, Hürmüz Boğazı'nın kapanması durumunda petrol fiyatlarının en iyimser senaryoda bile 100 doların üzerine çıkacağını öngördü. Bu durumun, dünya turizminin can damarı olan uçuş maliyetlerini tavan yaptıracağını belirten Yavuz, artan bu maliyetlerin doğrudan turistlere yansıtılmasının mümkün olmayacağını ifade etti. Dolayısıyla, tur operatörlerinin büyük bir finansal yük altına gireceğini ve bazı kârsız seferlerini iptal etmek zorunda kalabileceğini vurguladı. Yavuz, "Bu durum kısa vadede maliyetlere doğrudan yansıyacak ve tatil seçenekleri daha pahalı hale gelecek. Deniz ve kara yolu taşımacılığının da maliyetleri artış gösterecek" dedi. Yalnızca yakıtı önceden temin edip fiyat sabitlemesi yapmış firmaların bu durumdan daha az etkileneceğini ekledi.

Orta Doğu turizmi zorda: Krizin yaralarını sarmaya çalışıyorlar

Orta Doğu turizmi zorda: Krizin yaralarını sarmaya çalışıyorlar

Tarihte sadece bir kez kısa süreliğine kapanan Hürmüz Boğazı'nın gelecekteki durumunun tüm dünyayı ilgilendirdiğini belirten Yavuz, İran için bunun "çok riskli ve zor bir karar" olduğunu ifade etti. İran Meclisi'nin onayı olmasına rağmen dini lider Hamaney'in nihai kararının beklendiğini hatırlattı. Yavuz'a göre, Rusya ve ABD'nin doğrudan çıkar çatışması olmadığı için boğazın kapatılmasını engellemek için özel bir çaba göstermeleri beklenmiyor. Ancak Orta Doğu ülkeleri, dün düşük bir tonda da olsa savaşa karşı seslerini yükseltebildiler; zira onların zararının çok daha büyük olacağını belirtti. Recep Yavuz, bölgedeki kapalı hava sahaları ve savaş riskinin, turistleri son yılların parlayan destinasyonlarından olan Doğu Akdeniz'den uzak tuttuğunu söyledi. Başta İsrail, Mısır, Kuveyt, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere bölge turizminin bu yıl "krizin hasarını onarmakla meşgul olacağını" sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA