Tekstil ve konfeksiyon sektörüne finansman desteği müjdesi! Tekstil ve konfeksiyon sektörüne finansman desteği müjdesi!

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu tebliğe göre, hizmet erbabına bazı koşulların sağlanması kaydıyla ücret istisnası verilecek. Sözleşmeler çerçevesinde, belirli bir süre işverene bağlı çalışılması ve belirlenen performans kriterlerinin karşılanması durumunda, hizmet erbabına işveren veya grup şirketlerinin pay senetlerinden bedelsiz veya indirimli satın alma hakkı tanınabilecek.

Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre teknogirişim şirketi niteliği taşıyan işverenlerin, hizmet erbabına bedelsiz veya indirimli olarak verdikleri ve ücret niteliğinde kabul edilen pay senetlerinin verildiği tarihteki rayiç değerinin, hizmet erbabının o yıldaki bir yıllık brüt ücret tutarını aşmayan kısmı gelir vergisinden istisna edilecek.

Hizmet erbabına verilen hisse senetlerinin daha uzun süre elde tutulmasını teşvik etmek amacıyla da düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda, istisnanın, hizmet erbabı tarafından iktisap edilen hisse senetlerinin elde tutulma süresine göre farklı oranlarda uygulanması öngörüldü.

Teknogirişim şirketli niteliği aranıyor

Söz konusu istisnalardan yararlanabilmek için, çalışanlarına pay senedi veren şirketin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen kriterlere göre "teknogirişim şirketi" niteliğinde olması gerekmektedir.

Ayrıca, sağlanan menfaatin istisna kapsamına alınabilmesi için, pay senetleri verilerek sağlanan menfaatin, hizmet erbabının o yıldaki brüt ücret tutarını aşmaması gerekecek.

İstisna, pay senetlerinin verildiği tarihin içinde bulunduğu dönemde geçerli olacak. Ayrıca, bu pay senetlerinin belirli bir süre elde tutulması gerekecek. Eğer hizmet erbabı, iktisap edilen pay senetlerini 3 tam yıl içinde elden çıkarırsa, istisna edilen verginin tamamı, 4-6 yıl içinde elden çıkarırsa yüzde 75’i, 7-10 yıl içinde elden çıkarırsa yüzde 25’i vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın gecikme faizi ile işverenden tahsil edilecek.

Tebliğde ayrıca, istisna uygulamasına yönelik ayrıntılı örneklere yer verildi. Bu yeni düzenlemelerin, mükellefler ve hizmet erbabı için vergi yükümlülüklerini daha yönetilebilir hale getirmesi hedefleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi