Son Mühür/ 1500 depremzedenin, yıkılan evlerinin yapımının henüz başlamadığını eğer başlanırsa  bunun, “kentsel dönüşüm” üzerinden gerçekleşeceğini belirten Başkan; “Bizler keyfi olarak evimizi yeniletmiyoruz, neden kentsel dönüşüm üzerinden evlerimizi alalım? Devlet hani ev yapıyordu, nerede evlerimiz?” diye sitem etti.  

Yıkılan evlerin projesinde, yatay mimariye geçildiğini, 7 katlı bir binanın, 5’e düşürüldüğünü ve metre karelerinin gittikçe küçültüldüğünü ifade eden Başkan; “Evlerimiz kuş gibi oldu. Önce zemin kata dükkân olacak dediler sonra apartman bazına dönüldü. Kura çekilerek depremzedelerin evi belirlenecek dediler, sonra apartman sakinleri arasında kura çekilecek dediler. Ortaya böyle enteresan bir durum çıktı” şekline sözlerini sürdürdü.

İZDEDA’dan çözüm önerisi

Yapılan evlerdeki maliyetin yüzde ellisini devletin veremeyeceğini dile getiren Başkan, Devlet’in 1.500 depremzedeye, orta ve az hasarlı binalar için, 10 yıllık kentsel dönüşüm kredisi ile ödeme yapılmasını istediklerini belirtti. Kentsel dönüşüm kredisi adı altında borçlanmak istemeyen depremzedeler, Devlet 2 yıl geri ödemesiz, 18 yıllık geri ödemeli yaparsa depremzedelerin yüklerinin rahatlayacağını beyanında bulundu ve “450 bin ödeyeceğimizi 200 bine çekip, 2 yıl geri ödemesiz 18 yıllık geri ödemeli yaparlarsa bizler rahatlarız” diye de ekledi.

“Devlet bize daha yardım edemedi, bırakın ev yapmayı”

Kira yardımlarının 6.aydan itibaren bittiğini dile getiren Başkan, depremzedelerin evlerinin yeniden inşa edildiğinde devlet tarafından, onlara yeniden satılacağını ifade etti. Deprem sonrasında, evleri yıkılan depremzedelerin, eşyalarını almak için izin verilen depremzedelerden biri olduğunu ifade eden Haydar Özkan; “Evlere girilmesi için 1 saat izin verildi ama o anı sadece yaşayanlar bilir.  Unutuyoruz biz ve bunun haberi de yapılacak.  Eşya ve taşınma yardımı için 43 binlik bir yardım yapılacaktı. Bir bölüme 13 bin lira yatırıldı. 30 binlik eşya yardımı, sonradan yapıldı. Bazılarına 4 bin TL’lik yardım edildi. Şubatta kira kontratı getirene, yardım vermek istediler” dedi.

“Bizi Unuttular”

Haydar Özkan konuşmasında;” Bizi unuttular. Devlet hafızasından ve yerel yönetimin hafızasından unutulduk. 1500 bina projesi harici daha çivi çakılmadı. Bir evin inşası için 450 bin tl isteniliyor. Devlet bana 200 bin kredi verdim diyor. Burası İzmir ve müttehit 450 bin istiyor. Bunun üzerine konut kredisi çekmemiz isteniyor ve 8.000 geri ödememiz olacak. Bunu nasıl öderiz? Ev aldım ve evim yok yıkıldı. Yıkılan evimin taksitini hala daha ödüyorum, üzerine de şu an kira veriyorum. Bir de üzerine ev mi yapacağım?  Devlete gidiyoruz haklısınız diyorlar. Biz haklı olmak istemiyoruz. Zaten haklı olduğumuzu biliyoruz” dedi.

“Kira yardımları 6. Ayda bitti!”

Kira yardımlarının 9. Aydan bittiğini ve depremzedelerin kiralarını ödemekte zorluk çektiğini ifade eden başkan;” Yardımlar 6.ayda bitti ve 9. aydayız. Basında göreceksiniz depremzedeler kiraları ödemiyor diye” şeklinde sorunlarını dile getirdi.

“Bizim üzerimizden siyaset yapıyorlar, hiçbir siyasi gelmesin istemiyoruz”

9 ay sonra biz kendimizi hatırlatmak için yarın sokağa çıkıyoruz diyen Özkan, 30 Temmuz günü saat 11.00’da Gündoğdu’da depremzedeler olarak basın açıklamasını yapacaklarını dile getirdi. Her siyasi partilinin gelerek sorunlarını dinlediğini ifade eden Başkan, dertlerinin dinlendiğini fakat çözüme kavuşmadığını belirtti. Başkan;” Bizim üstümüzden siyaset yapıyorlar. Biz siyaset üstü bir kurumuz. Arka bahçe değiliz, hiçbir siyasetçiyi istemiyoruz, gelmesinler” dedi.

“Aptal değiliz, depremzedeyiz”

Seslerinin Cumhurbaşkanlığına iletilmediğini dile getiren Başkan, 30 Temmuz’da basın açıklamalarının etkili olmayacağı takdirde 21 Ağustos tarihinde depremzedelere Ankara’ya yürüyeceklerini ifade etti. Yapılan dosyaların ve mektupların Cumhurbaşkanlığına iletilmediğini, iletildiği takdirde sorunlarının çözüme kavuşacağını ifade eden başkan; “Biz Cumhurbaşkanı’na gitmek istiyoruz. Çözümsüzlük var ortada ve bu çözülecek. Bizim aklımızla oynuyorlar, oradan oraya oyalandık. Emsal için Belediye ve Çevre Şehircilik Bakanlığı arasında oynatıldık. Bizi yok sayıyorlar. Sorunlarımız iletilmiyor oraya. Kapılarına dayanacağız. 51 yaşında emekli Astsubayım ve ömrümü verip aldığım evim yok oldu” dedi.

“Bayram bize zehir oldu”

Çoluk çocuğumdan kesip, aldığım evimi, 26sn’ de kaybettim diyen başkan, “evsizim” diyerek sitem etti. Derneğe gelip, bayramda çocuklarına, torunlarına hediye alamadığını söyleyen depremzedeler olduğunu dile getiren Başkan, “Bayram bizlere zehir oldu, neyin bayramı?” dedi.  

“Adaletle kalkınma partisi Adaleti yerine getirsin”

Başkan son olarak sözlerini;” Devlet bizim evimizi yapsın yüzde 50’sini almasın. İki yılda olsa bekleriz biz ama başlasınlar yeter ki. Yapıyoruz ya da yapmıyoruz deyin. 9 aydır çivi çakılmadı evlerimize. Kentsel dönüşüm kredisi olarak yapmasınlar bunu ben keyfi yapmadım ki bunu kentsel dönüşüm kredisi alayım.  Adaletle kalkınma partisi adaleti yerine getirsin” dedi.

Editör: TE Bilişim