Son Mühür/Merve Turan - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının, şeker, bitkisel yağlar ve süt ürünlerinde görülen artışlarla şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,6 oranında yükseldiğini duyurdu.
FAO Gıda Fiyat Endeksi’nde artış
FAO’nun açıklamasına göre, gıda fiyatlarındaki uluslararası değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, şubat ayında ocak ayına kıyasla yüzde 1,6 artarak 127,1 puana yükseldi. Endeks, geçen yılın şubat ayına göre ise yüzde 8,2’lik bir artış gösterdi. Küresel gıda fiyatlarındaki yükselişin özellikle süt ürünleri, şeker ve bitkisel yağlardaki artışlarla şekillendiği belirtildi.
Tahıl fiyatlarında düşüş
Tahıl Fiyat Endeksi, buğday ve mısır fiyatlarındaki artışlar nedeniyle şubatta aylık yüzde 0,7 oranında yükseldi. Ancak, yıllık bazda endeks yüzde 1,1 düşüş gösterdi. Bu artışın arkasında, Rusya’daki arz sıkıntıları ve Doğu Avrupa ile Kuzey Amerika’daki olumsuz mahsul koşullarının etkili olduğu vurgulandı.
Dünya genelinde mısır fiyatları, Brezilya’daki arz sıkıntısı ve güçlü ABD ihracat talebiyle artmaya devam ederken, pirinç fiyatları şubat ayında yüzde 6,8 oranında azaldı.
Bitkisel yağ fiyatlarında yükseliş devam ediyor
Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, palm, soya ve ayçiçek yağlarının fiyatlarındaki artışla birlikte yüzde 2 oranında yükseldi. Güneydoğu Asya’daki mevsimsel arz kısıtlamaları ve biyodizel sektöründen gelen güçlü talep, bu artışın başlıca sebepleri arasında sayıldı. Yıllık bazda ise bu endeks yüzde 29,1 oranında bir artış gösterdi.
Şeker Fiyat Endeksi, Hindistan ve Brezilya’daki üretim beklentilerinin olumsuzlaşması nedeniyle bir önceki aya göre yüzde 6,6 oranında düştü. Öte yandan, FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, güçlü küresel talebin etkisiyle yüzde 4 oranında bir artış kaydetti. Et Fiyat Endeksi ise yüzde 0,1 oranında azalma gösterdi.
Küresel tahıl üretim tahminlerini güncellendi
FAO, ayrıca küresel tahıl üretimiyle ilgili güncel tahminlerini açıkladı. 2024-2025 dönemine ilişkin küresel tahıl üretiminin 2 milyar 840,7 milyon tondan 2 milyar 841,8 milyon tona yükseldiği belirtildi. Aynı şekilde, küresel buğday üretim tahmini de 788,6 milyon tondan 792,2 milyon tona çıkarıldı.