Son Mühür - Milyarder iş insanı Elon Musk, sahibi olduğu yapay zeka şirketi xAI'ın, Apple’a dava açmayı planladığını açıkladı. Musk, Apple’ın App Store'da OpenAI’ın sohbet botu ChatGPT’yi öne çıkardığını, kendi geliştirdikleri Grok uygulamasını ise kasıtlı olarak geri planda tuttuğunu iddia etti. Bilindiği üzere Apple ile OpenAI arasında, ChatGPT’nin iPhone’lara entegre şekilde sunulmasına yönelik bir anlaşma bulunuyor.

Musk'tan Apple'a veryansın

Elon Musk, sahibi olduğu sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı ardışık paylaşımlarda konuya dair şu sözleri dile getirdi:

“Apple, OpenAI dışındaki yapay zeka şirketlerinin App Store'da 1 numaraya ulaşmasını imkansız kılan bir şekilde davranıyor, bu açık bir antitröst ihlalidir.”

Musk, bu konuyla ilgili bir başka paylaşımında şu ifadeleri kullandı: xAI'nin yapay zeka modeli Grok, şu anda ABD'deki iPhone'larda App Store’un “En Popüler Ücretsiz Uygulamalar” listesinde 6. sırada yer alıyor. Listenin zirvesinde ise ChatGPT bulunuyor:

“Hey App Store, X dünyanın 1 numaralı haber uygulaması iken neden X veya Grok'u ‘Kesin Gerekli’ bölümüne koymayı reddediyorsunuz... Siyaset mi yapıyorsunuz? Neden?”

Musk, ardından Grok’un konuyla ilgili yöneltilen bir soruya verdiği yanıtı yeniden paylaşarak şu ifadeleri öne çıkardı: Grok, durumu şu sözlerle açıkladı:

“Apple'ın App Store seçkisi, yenilikçi rakipler yerine ChatGPT gibi yerleşik AI'ları (genel olarak) kayırarak önyargılı görünüyor” diye yazdı. “Editörlerin seçtikleri, xAI'nın filtrelenmemiş tarzına karşı ihtiyatlılığı yansıtıyor olabilir, ancak bu rekabeti engelliyor. Gerçek, politikadan daha önemlidir.”

Bununla birlikte, ne Grok ne de Elon Musk, öne sürdükleri iddiaları destekleyecek somut bir kanıt ortaya koymadı.

Kaynak: Haber Merkezi