Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksek Okulu, Ege Üniversitesi, Demokrasi Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Bakırçay Üniversitesi, Kavram Meslek Yüksek Okulu, Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi İzmir Havacılık Meslek Yüksekokulu olmak üzere İzmir'deki 8 üniversitenin başarılı 100’ün üzerinde meslek yüksekokulu öğrencisi, Hayat Okulu Projesi sayesinde iş dünyasında ihtiyaç duyacakları sosyal yetkinliklerle donanmış oldu.
Projenin, gençlerin iş hayatına hazırlanmalarına katkı sağlamanın yanı sıra, iş dünyasından tecrübeler edinmelerine, sosyal yetkinliklerini geliştirmelerine ve kariyer hedeflerini netleştirmelerine imkan sunduğu belirtildi. Projenin son ayağını ise, öğrencilere EGİAD üyelerine ait kurumlarda staj imkânları sağlanması oluşturdu.
Genç işsizlik sorununa cansuyu
EGİAD, gençlerin iş dünyasına entegrasyonunu destekleyerek, işsizlik oranlarının düşürülmesine katkı sağlamayı hedefliyor. 5 haftalık eğitim sürecinin ardından mezun olan gençler, EGİAD’ın sosyal sorumluluk projeleri kapsamında yeni bir kariyer fırsatına adım atmış oldu. Proje, bugüne kadar 1.500 öğrenciye kariyer planlamasında yardımcı oldu ve genç işsizliği sorununa somut bir çözüm sundu.
NEET (Ne Eğitimde Ne de İstihdamda Olan) gençler için somut çözüm
Hayat Okulu Projesi, aynı zamanda “Ev Genci” olarak tanımlanan NEET gençler sorununa karşı da çözüm üretmeyi hedefliyor. NEET gençlerinin topluma kazandırılması amacıyla EGİAD, gençlerin sosyal ve teknik becerilerini geliştirerek iş gücüne katılmalarını sağlamayı amaçlıyor. Sertifika töreninde “İş Dünyasından Tecrübe Paylaşımları” başlıklı bir etkinlik düzenlendi. EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, İzmir’deki üniversitelerin meslek yüksekokullarından seçilen başarılı öğrencilere kariyer planlamaları için değerli tavsiyelerde bulundu. Yelkenbiçer, başarılı bir kariyerin temellerinin konfor alanından çıkmakla atılacağını vurgulayarak şu şekilde konuştu: “Genellikle, başarı alıştığımızın dışında bir yerde bulunur. Hayatımızı daha iyi bir hale getirmek istiyorsak, alışılmadık yerlere yani konfor alanımızın dışına gitmeliyiz. Konfor alanımız, bizi rahat ettiren, güvende hissettiğimiz ve rutin davranışlar sergilediğimiz bir yerdir. Ancak, bu alandan uzaklaşmak, gelişmek ve büyümek için önemlidir.”
Yelkenbiçer, ayrıca rekaberlik (rekabetçilik) kavramına da değindi ve şunları söyledi: “İyi bir gelecek inşa etmek için birbirimizle ve doğayla uyum içinde, ortak amaçlar doğrultusunda çalışmalıyız. Bu yolculukta her birimizin rolü, sadece kendi başarımızı değil, hepimizin refahını gözetmek olmalıdır. Rekaberlik, yalnızca iş dünyasına değil, tüm toplumsal yapıya yön verecek ve geleceğimizi şekillendirecek anahtar niteliğinde, bunu da göz ardı etmemeliyiz.”
Hatalardan korkmayın, hedefinize odaklanın
EGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Barbak, gençlere iş dünyasında başarılı olabilmek için yapılması gerekenleri anlatırken, kendi iş hayatından örnekler verdi. Barbak, “Biz hikayelerimizi anlattık, bunlardan dersler çıkaracak olan sizlersiniz. Sonuç olarak bu yolculukta değişkenlerden birini çıkartırsanız bambaşka bir yola çıkıyorsunuz. Buradan birçok kişinin girişimci olabileceğine inanıyorum. Hata yapmaktan korkmayın, mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Amatörlüğünüzü kaybetmeden kurumsal yolda ilerleyiniz. Unutmayın ki çalıştığınız kişiye, müşteriye kendisini özel hissettirdiğinizde, dürüst davrandığınızda sadakatini de kazanmış oluyorsunuz. İş hayatında her adımın karşılığı para değil. Hile hurda yoksa günün birinde başarıyı mutlaka yakalarsınız” dedi.
Olumsuzluklara takılmayın, çalışarak başarıyı yakalayın
Yönetim Kurulu Üyesi İlker Erdiliballı, gençlere yönelik yaptığı konuşmada, sevdiğiniz işi yapmanın önemini vurguladı. Erdiliballı, “Her ağaç kendi meyvesinden tanınır. Kendi değerinizin farkında olun. Tek bir olumsuzluğa odaklanmayın, bardağı dolu tarafından görün. Eksiklerinizin farkında olun, onları bir sepete koyun ve yolunuza devam edin. Olumsuz noktaya takılıp kalmayın. Siz sürekli fedakarlık edip karşı taraf sürekli kâr ediyorsa bu noktada zarar ediyorsunuz demektir. Bu dengeleri iyi kurmanız gerekir. Çalışın, ne kadar çok çalışırsanız, o kadar iyi noktalara gelirsiniz.” şeklinde konuştu.
Tecrübe kazanmak için farklı işlerde çalışın
İş Geliştirme Komisyonu Başkanı İsmail Girginoğlu ise gençlere tecrübe kazanmanın önemini anlatırken, üniversite yıllarında çok farklı işlerde çalıştığını belirtti. Girginoğlu, “Çok çalışmak, farklı işlere yönelmek hayatımı değiştirdi. Ege Bölgesi’nde ilk 5 firma statüsüne ulaştık. Öğrenmeye de devam ediyoruz. Tecrübe zamanla kazanılan çok keyifli bir şey. Tecrübe edinebileceğiniz yerlerde çalışın” dedi.
Yelkenbiçer, EGİAD üyelerinin STK’nın en önemli gücünü oluşturduğunu ve bu gücün, gençlerin geleceğine değer katmaya devam edeceğini belirtti.