İzmir bir asır sonra Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek çok önemli bir etkinliğe daha imza atıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen uzman konuların yer aldığı İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi hız kesmeden devam ediyor. Kongrenin hazırlanmasında emek veren Felsefe ve Psikoloji Uzmanı Prof. Dr. Kamuran Eyibeyoğlu ve Sokak Ekonomisti Dr. Osman Sirkeci kongrede bugüne kadar ele alınan konularla kapanışa kadar gerçekleştirilecek etkinlikleri Son Mühür Tv’de ‘Gün Başlıyor’ programında anlattı.
Prof. Dr. Kamuran Eyibeyoğlu’nun konuşmasından öne çıkan detaylar şunlar...
‘Yeniliğe Davet’ sloganıyla
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, ikinci yüzyıla bir hazırlık. Yüz yıl önceki kongrede bir devlet inşa ediliyordu. Şimdi geldiğimiz şu noktada bu kadar felaketin ortasında biz bu kongeyi gerçekleştiriryoruz. İnsanı ve doğayı temel alan bir ekonomi sisteminin öngörüldüğü kongre yapılması çok önemli. Yeni bir döneme giriyoruz, ona uygun bir sistem uygulamalıyız.
21 Mart çok önemli
Kongrenin son günü 21 Mart. Çok değerli bir tarih, tesadüfen de olsa denk geldi, 21 Mart baharın simgesi. Çoklukta birliğe davet içeren bu kongreden çok güzel kararlar çıkacağına inanıyorum demiyorum, biliyorum. Alınacak kararlar sadece Türkiye’yi değil dünyay da ilgilendiriyor. Dünya basını kongreyi yakından takip ediyor. İlk gün yeniliğe davet sloganıyla açıldı. İkinci gün vicdana davet vardı. Şunu gördük, ekonomi sadece ticari bir alıverişten ibaret değil. Geleceğe umutla bakacak insani değerlerin öne çıktığı, doğayla barış içinde bir yapı inşa etmeliyiz.
Yürüyüşe davet, sadakata davet
Üçüncü gün yürüyüşe davet. Nasıl, vicdanla. Toprağın da, hayvanın da, doğanın da etiği var. Bir doğa beyni var, bir yaşanmışlık kültürü var. Cuma günü doğaya davetimiz var. Pazar günü, değişime davet. Sonra, ilk kongreden aldığımız gücü hatırlatan sadakata davet olacak. Son gün, çokluk ve birlik olacak. Kongremiz Kardeş Türküler’le kapanacak.
Önümüzdeki aylarda Hindistan’daki sokak lezzetleri festivalini İzmir’de gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Dr. Osman Sirkeci’nin konuşmasından öne çıkan detaylar...
Bütün hayallerimiz gerçekleşmedi
Son 50 yılda küçüklerin yok olmasını isteyen bir baskı vardı. Ama gördük ki küçüklerin yaşaması gerekiyor. Yüz yıl önceki kongrede amele grupları vardı, o kongrede ameleye işçi denildi. Yüz yıllık süreç bağımsız bir ülkeyi kurdu ama bütün hayaller maalesef gerçekleşemedi. Bu kongre o günün tamamlanmayan hayallerini gerçekleştirme adına önemli.
Japonlar toplum 5.0’ı planlıyor
Japonlar endüstri 3.0, 4.0 değil insan merkezli toplum 5.0’a geçiyor. Çevesiyle, doğayla, evrenle sorumluluk bilncinde olan, insanı merkeze alan bir düşünce. İnsanlığı bilgi birikimini üçyüz beş yüz rantiyecinin kasasına değil insana hizmet edecek konuma taşınmalı. İşte yaşıyoruz, doğa bize peş peşe dersler veriyor. Mutluluk ekonomisi diye bir kavram var artık.
Sokak emekçileri Meclis’te temsil edilmeli...
Sokak ekonomisinin can damarı sokak emekçileri. Çin Mao’nun ölümünden sonra sokak satıcılığını yasaklamıştı ne kadar büyük hata yaptıklarını anlayınca hemen vazgeçtiler. Sokak emekçilerinin Meclis’te temsil edilmesi gerekiyor. İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin bunu gerçekleştiren ilk isim olabilir. Hindistan’daki sokak emekçisi dostlarımız Evren Laçin’e ‘sen sadece Türkiye’deki sokak emekçilerinin değil, Hindistan’daki sokak emekçilerinin de sesi olacaksın’ mesajı gönderdi.