Son Mühür / Alper Temiz - İnşaat sektörünün temel hammaddelerinden biri olan demirin fiyatı, son bir haftada ciddi bir düşüş yaşadı. İstanbul, İzmir, Payas ve Karabük’te demirin ton fiyatı 100 ila 400 TL arasında geriledi. Ancak sektör temsilcileri ve emlak uzmanları, bu indirimin konut fiyatlarına yansımasının zor olduğunu belirtiyor.

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, fiyat düşüşünün konut maliyetlerini etkilemeyeceğini vurguladı. Güleroğlu, "Kimse inşaat yapmıyor. Kredi faizleri yüksek, konut alıcıları piyasada yok. İnşaat sektörü durgun olduğu için demir satışı da gerçekleşmiyor. Üreticiler stoklarını eritmek için fiyat indirimi yaşandı ama bu, konut fiyatlarına yansımaz" dedi.

konut fiyatları

Demir fiyatlarında son durum

İnşaat sektörünü yakından ilgilendiren demir fiyatlarındaki değişim şehir şehir listelendi.

İnce inşaat demiri fiyatları (1 ton):

İstanbul: 26.600 TL

İzmir: 25.400 TL

Payas: 24.900 TL

Karabük: 25.900 TL

Kalın inşaat demiri fiyatları (1 ton):

İstanbul: 24.900 TL

İzmir: 24.000 TL

Payas: 24.100 TL

Karabük: 24.200 TL

Son bir haftada özellikle Payas bölgesinde demir fiyatlarında 400 TL’ye varan indirimler görüldü. İstanbul’da ince demir fiyatı 100 TL geriledi.

konut fiyatları-1

İndirim gerçekten vatandaşa yarayacak mı?

Demir fiyatlarındaki düşüş, sektördeki genel durgunlukla açıklanıyor. Üreticilerin elinde biriken stokları eritmek amacıyla fiyat kırdığı belirtiliyor. Ancak bu indirimin konut fiyatlarına yansıması beklenmiyor.

Emlak sektörü uzmanlarına göre, konut fiyatlarını etkileyen en önemli faktörler arsa fiyatları, işçilik maliyetleri, diğer inşaat malzemelerinin fiyatları ve kredi faiz oranları. Şu an yüksek seyreden kredi faizleri nedeniyle konut talebinin düştüğüne dikkat çekiliyor.

İnşaat maliyetlerinde sadece demirin değil, beton, çimento, seramik, elektrik ve tesisat malzemelerinin de büyük bir payı bulunuyor. Ayrıca, işçilik maliyetleri son yıllarda ciddi şekilde arttı.

konut fiyatları-2

Müteahhitler yeni projelere giremiyor, toptancılar ise demiri, ucuzdan toplayıp pahalıya satacak... 

Sektördeki genel görüş, demir fiyatlarındaki bu indirimin yeni inşaat projelerini hareketlendirmeye yetmeyeceği yönünde. Çünkü sadece demirin ucuzlaması, müteahhitlerin yeni projelere başlaması için yeterli değil.

Güleroğlu, "İnşaat üretimi olmayınca, üretilen demir elde kalıyor. Bu indirimin ana nedeni budur. Ancak maliyetlerin toplamına bakıldığında, konut fiyatlarının düşmesini beklemek hayalcilik olur. Çünkü inşaat maliyetlerini belirleyen tek unsur demir değil. Arsa fiyatları, işçilik maliyetleri ve diğer malzemeler hâlâ çok pahalı. En önemlisi de bu indirim, inşaat olmadığı ve olanların da satılamaması nedeniyle, biriken stokların eritilmesi nedeniyle oldu. Vatandaşın cebine hiçbir şey yansımayacak. Toptancılar yine ucuzdan toplayıp, yine pahalıya satacak" ifadelerini kullandı.

Konut fiyatları yüksek kalmaya devam edecek

Demir fiyatlarında yaşanan bu düşüş, kısa vadede konut fiyatlarını etkilemeyecek gibi görünüyor. Güleroğlu durumu şöyle aktardı, "İnşaat sektöründe gerçek bir canlanma yaşanması için konut kredisi faiz oranlarının düşmesi ve genel maliyetlerin aşağı çekilmesi gerekiyor.

Şu an için konut almayı düşünenler açısından fiyatların düşmesi pek olası görünmüyor. Özetle, demir ucuzladı ama konut fiyatları yerinde saymaya devam edecek."

Muhabir: Alper Temiz