İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Mart ayı ile birlikte çöl tozlarının ülkeye doğru gelmeye başladığını belirtti. Her yıl yaklaşık 2 milyar ton çöl tozunun, Sahra ve Arap çöllerinden yükselerek Kuzey Yarımküre’yi etkilediğini açıklayan Yaşar, bu tozların doğa için önemli bir gübre görevi gördüğünü vurguladı.
Baharın habercisi
Prof. Dr. Yaşar, çöl tozlarının özellikle mart ve nisan aylarında etkili olduğunu ve bu tozların doğayı canlandırarak baharın gelişini müjdelediğini söyledi. “Çöl tozları dünyada yaşamın vazgeçilmezi” diyen Yaşar, bu tozların, toprağa ve bitkilere gerekli besin maddelerini sağladığını, bunun da doğanın hızla uyanmasını sağladığını ifade etti.
Çöl tozlarının sıcaklıkla birleşince doğada büyük bir canlanma yarattığını belirten Prof. Dr. Yaşar, bu süreçte doğanın yeşerdiğini ve daha verimli hale geldiğini söyledi.
Alerjilere sebebiyet verebilir
Mart ayında çöl tozlarıyla birlikte, doğada polenlerin de yayılmaya başladığını söyleyen Prof. Dr. Yaşar, bu durumun bahar alerjilerine neden olduğunu belirtti. “Bir çam ağacından yaklaşık 12,5 milyar polen çıkıyor ve bu polenler havaya karışıyor” diyerek alerji problemi yaşayan bireylerin dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı.
Mart sonu ve nisan başlarında sıkça görülen kırmızı yağmurların, doğa için çok faydalı olduğunu söyleyen Yaşar, bu yağmurların demir açısından zengin olduğunu ve doğadaki verimliliği artırdığını belirtti. Ancak, bu yağmurların alerjik bireylerde nefes darlığına yol açabileceğini vurgulayan Yaşar, alerjisi olan kişilerin partikül tutucu maske takmalarını önerdi.
Korkulacak bir durum değil
Prof. Dr. Yaşar, zaman zaman görülen çöl tozu ve volkanik olaylarının doğada önemli bir işlevi olduğunu belirterek, bu tür olaylardan korkulmaması gerektiğini söyledi.
Doğanın bu olaylarla dengelendiğini ifade eden Yaşar, “Bu olaylar olmazsa yaşam olmaz” diyerek, doğanın kendi döngüsünü tamamladığını belirtti. Alerjisi olan kişilerin önlem alması gerektiği uyarısında bulunan Yaşar, ancak genelde bu tür olayların doğanın sağlığı için olumlu etkiler yaratacağını ifade etti.