Son Mühür- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi Baran Bozoğlu , 2023 yılının Ekim ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU Genel Müdürlüğü’nün Çeşme’deki su temin sistemine dair kapsamlı teknik tespit raporu hazırladığını hatırlattı.

Raporda, Karareis Barajı’ndan sağlanacak suyun arıtılması, iletim hatlarının döşenmesi ve depolama altyapısının tamamlanması gerektiği açıkça belirtilmişti.

İZSU’nun kendi üzerine düşen sorumlulukları hızla yerine getirdiğini ve DSİ’ye resmi yazıyla bildirimde bulunduğunu aktaran Bozoğlu, “DSİ, 5 Ağustos 2024’te sistemi devreye alacağını taahhüt etti. Ancak bu söz tutulmadı” diye konuştu.

DSİ’ye defalarca yazılı uyarı yapıldı

İZSU’nun 2025 yılı başında DSİ’ye yeniden yazılı bir uyarı gönderdiğini ifade eden Bozoğlu, yaz aylarında yaşanacak su kıtlığına dikkat çekildiğini belirtti.

“Bu kriz yalnızca Çeşme halkını değil, Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşıyan turizm sektörünü de tehdit ediyordu. Ancak DSİ bu uyarılara sessiz kaldı” dedi.

“İzmir gibi bir kent susuz bırakılıyorsa, bu iktidarın utancıdır”

Barajlardaki doluluk oranlarının kritik seviyelere indiğini belirten Bozoğlu, DSİ’nin Şubat ayından bu yana projenin yüzde 95’inin tamamlandığını belirten yanıtlar verdiğini söyledi.

Nisan 2025’te Kutlu Aktaş Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 7’ye düşmesine rağmen somut bir adım atılmadığını ifade etti.

“Turizm sezonunun zirvesinde, Temmuz ayında bir kez daha yazılı çağrı yapıldı ama yine yanıt verilmedi” diyen Bozoğlu, “Bu durum, sadece teknik bir aksaklıkla açıklanamaz. Bu, AK Parti iktidarının CHP’li belediyelere karşı yürüttüğü siyasi yıldırma politikasının su hizmetlerine yansıyan halidir” diye konuştu.

“Siyasi bedel uğruna halk mağdur ediliyor”

Baran Bozoğlu, DSİ’nin asli görevini yerine getirmeyerek sadece projeyi değil, İzmir halkının günlük yaşamını ve güvenliğini de tehlikeye attığını belirtti. “İletim hatları tamamlandı, depolar hazır, ancak arıtma tesisine dair yükümlülükler DSİ tarafından geciktirildi. Bu, sadece kuraklık değil, siyasi bir tercihin sonucu” dedi.

“İzmir halkı ve milyonlarca turist cezalandırılıyor”

Bozoğlu açıklamasını şu sözlerle tamamladı, “Cumhuriyet Halk Partili belediyeler üzerlerine düşen her görevi yerine getirirken, merkezi yönetimin engelleyici tutumu kabul edilemez.

İzmir halkı ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen milyonlarca turist, adeta cezalandırılıyor. Biz, CHP olarak her vatandaşın temiz, güvenli ve kesintisiz suya erişimini temel bir hak olarak görüyoruz. Bu sorunun peşini bırakmayacağız. Görevini yapmayanlar kamu vicdanında da hesap verecek.”

Muhabir: Osman Günden