Kadınların evlendikten sonra nüfus kayıtlarının değişmesini sonlandırmayı hedefleyen Kılıç, "Biz kadınlar eşlerimizin sadece hemşehrileri değil, eşitleriyiz! Evlendiğimizde neden nüfus kayıtlarımızın başka bir yere taşınması gerekiyor?" dedi. Kılıç, kanun teklifinin gerekçesinde, Anayasa Mahkemesi'nin 2023 yılında kadınların kocasının soyadını almasını zorunlu kılan yasayı iptal ettiğini hatırlatarak, bu konuda düzenleme yapılmasını talep etti. Teklifinde, kadınların evlendikten sonra kendi nüfus kayıtlarını koruyabilmesini öneren Kılıç, bu konuda adil bir yaklaşımın önemine vurgu yaptı.

CHP'li Kılıç, şunları belirtti

CHP'li Kılıç, şunları belirtti

"Anayasa Mahkemesi'nin kararına rağmen kadınlara zorla kocalarının soyadı veriliyor." "Aylar önce Anayasa Mahkemesi, 'Türkiye'de kadın ve erkek eşittir' dedi. Dolayısıyla evlilikte de eşitlik sağlanmalıdır. Bir kişi soyadını değiştirirken, diğeri değiştirmemeli, bu adaletsizliğe yol açar. Madde iptal edildi ama kadınlar hala haksız bir şekilde kocalarının soyadlarını taşıyorlar. Ancak Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği düzenleme yerine iktidar yeni bir düzenleme yapmıyor.

Buna ek olarak, evlendikten sonra kadın eşin nüfus kaydı da erkek eşin nüfus kaydına aktarılıyor. Bir erkek evlenirken soyadını değiştirmek zorunda değilken, bir kadın evlenirken zorunda. Bir erkek evlenirken nüfus kaydını taşımak zorunda değilken, bir kadın evlenirken zorunda. Bu adaletsiz uygulama kabul edilemez. Bu uygulamalar kadını yok sayıyor, kadına, geçmişte yaşadığı yaşamı yeni sahibine teslim ediyoruz demekten başka bir şey değildir. Medeni kanuna göre; eşler birlikte yaşayacakları evi seçerken eşit, malların paylaşımında eşit, çocukların sorumluluğunda eşit ama soyadı ve nüfus kaydı konusunda eşit değiller! Bu anlayışı kabul etmiyoruz.

Türk Yıldızları, SOLOTÜRK ve HÜRJET'in Samsun semalarında bayram coşkusu Türk Yıldızları, SOLOTÜRK ve HÜRJET'in Samsun semalarında bayram coşkusu

"Eşlerimizin sadece hemşehrileri değil, eşitleriyiz."

"Eşlerimizin sadece hemşehrileri değil, eşitleriyiz."

Tüm bilgilerin dijital ortamda saklandığı, tek bir tıklamayla bir kişinin soy ağacının ortaya çıktığı bir dönemde bu çağ dışı uygulamadan kurtulmalıyız. Birçok alanda adaletsizliği derinden hisseden kadınlar olarak, eşlerimizin sadece hemşehrileri değil, eşitleriyiz! Evlendiğimizde neden nüfus kayıtlarımızın başka bir yere taşınması gerekiyor. Bu nedenle, kadınların kimliklerini erkeğin mülki bir hakkı gibi gören düzenlemelerin, kadın-erkek eşitliği gözetilerek acilen yeniden düzenlenmesi için kanun teklifimi Meclis Başkanlığı'na sundum. Hemen toplanalım ve kadınlara yönelik bu adaletsiz uygulamayı sona erdirelim. Tüm milletvekillerinden ve kamuoyundan bu konuda destek bekliyorum."

Kaynak: HABER MERKEZİ