Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksinin 11 bin 200'lerden 9 binlere doğru hızlı düşüşü küçük yatırımcıyı endişelendirmeye devam ediyor. Günü yüzde 1 civarında artışla kapatacak izlenimi veren borsada uzun süre sonra hisselerde yükselişi simgeleyen yeşil rengin ağırlıkta olduğu bir gün yaşandı. Borsa analisti Tuncay Turşucu Borsa İstanbul'da son dönemde yaşananlarla, önümüzdeki dönemde yaşanabilecek olanları mercek altına aldı.
İşte Tuncay Turşucu'nun kaleminden 10 maddede Borsa İstanbul...
1. Borsa Haziran ayından bu yana önemli bir iskontoya maruz kaldı. Ancak geldiğimiz noktalar teknik olarak ve zamanlama olarak anlamlı seviyeler olabilir. 
2. Bu noktalardan pozisyonlanmalar gelecek 6-12 ay gibi bir sürede iyi bir getiri sağlayabilir. 
3. Bilançolar çok kötü geliyor. 3Ç bilançolarına yönelik beklentilerde zayıfladı. Borsa endeksinin 11200'den itibaren satıcılı olmasında bunun büyük etkisi var. Çünkü endeksi yükseltecek şirketlerdir. Şirketleri yükseltecek ise bilançolardır. Bilanço borsanın yakıtıdır. Bu olumsuz beklentiler son 4 ayda büyük ölçüde fiyatlara girmiş olabilir. 
4. Eylül önemli gelişmelere sahip. Faiz indirimleri ve yılın son çeyreğinde oluşabilecek global ekonomilerdeki yavaş da olsa toparlanmalar bizim için olumlu olacak. 
5. Bir kaç ay içerisinde Gelişmekte olan Piyasalar için olumlu bir ortam oluşuyor görüntüsü var. 

6. Mutlaka aylık enflasyon sayısının %2'nin altında gelmeye başlaması lazım. Bunun iki etkisi olacak, Birincisi içeride faiz indirimleri beklentileri güçlenebilir. Bu piyasa için pozitif olur. Ayrıca piyasadaki faizler TCMB'den önce düşüşe geçebilir. Bu iyi bir şey.  İkincisi, bilançolardaki enflasyon etkisi enflasyon düştükçe azalmaya başlayacak. Bu durum 2025 yılından itibaren Şirketlerin kar marjlarında eski normal seviyelerine dönmesine neden olacak. Bu ise kar rakamlarını destekleyecek.

Söke'de pamuk üretimi alarm veriyor Söke'de pamuk üretimi alarm veriyor

Faizin düşmesi finansman giderlerini yumuşatacak. Tüm bunlar 2025 ve 2026 için daha yüksek kar beklentilerini oluşturacak. Borsa için bunlar güçlü beklentilerdir. 2-3 çeyrek sonra bu beklentiler varsa, şimdiden alıcılar gelebilir. Borsa beklentileri alır ve beklentileri satar. 
7. Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye açısından cari açık konusunda pozitif. Ayrıca Türkiye ve dünya ekonomilerindeki enflasyon içinde pozitif bir gelişme. (bunu yayında konuşamadık zaman yetmemişti)
8. Piyasanın döndüğünü söylemek için henüz erken. Ama işaretler oluşuyor. Ben gelecek 6-12 ay için olumluyum. 
9. Açığa satış yasağının kaldırılması gerekiyor. Piyasanın normal işleyişine aykırı bir durum. Bu yüzden VIOP'a çok yük geliyor. Ve anomalilere sebep oluyor. 
10. Yukarıdaki yazdıklarım olağanüstü, şuanda akıl edemediğimiz olumsuz bir gelişme(ler) olmadıkça geçerli ve yeni gelişmelerle tekrar değerlendirilir. 

Muhabir: Bünyamin Dobrucalı