Son Mühür - Ayşegül Koç / İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yayımladığı mesajda, kadınların eşit şartlarda çalıştığı, emeklerinin görünür olduğu, şiddet, kadın cinayetleri, ayrımcılık ve adaletsizliğin son bulduğu bir dünya kurmayı hedeflediklerini belirtti. Tugay, kadın haklarının sadece kadınların değil, tüm insanlığın ortak meselesi olduğunu vurgulayarak, büyük bir toplumsal değişim ve dönüşüm için kararlılık mesajı verdi.
Kadınların mücadelesi ve tarihi
Tugay, mesajında şu ifadeleri kullandı:
“Sevgili İzmirliler,
Bir 8 Mart’ta daha kadınların iş, ekmek ve özgürlük hakkını yüksek sesle dile getiriyoruz. Temelleri 1908 yılına, New York'ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talebine giden, 1911’den bu yana uluslararası hale gelen ve 1975’te Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Dünya Kadınlar Günü mücadelesinin aslında çok daha eskiye, bin yıllar önceye gittiğini hepimiz biliyoruz. 8 Mart, dünyanın yarısı olan kadınların, doğal haklarını geri kazanma savaşının bir simgesidir. Her yıl bu dönemde kadınların tarih boyunca verdiği bu mücadeleyi hatırlıyoruz. Ama biliyoruz ki dünyasının yarısına bir gün yetmez!”
Kadınların eşitliği için her gün mücadele
Tugay, 8 Mart’ın, yalnızca bir gün değil, kadınların haklarını geri kazandığı, eşitlik mücadelesi verdiği her günün hatırlanması gereken bir gün olduğunu dile getirdi. Dünya çapında hâlâ kadınların eşitlikten, adaletten ve özgürlükten mahrum bırakıldığını belirten Tugay, bu mücadelede 8 Mart'ın yalnızca bir dönüm noktası olduğunu vurguladı ve şöyle dedi:
“Bugün hâlâ kadınlar hak ettiği eşitliği göremezken; ücret adaletsizliği, siyasal temsilde eksiklik, eğitime erişim engelleri, şiddet ve çocuk gelinler gerçeği varken her günümüz kadınlar günü olmalıdır. Her günümüz, kadınların hiçbir baskıya, zorbalığa, ayrımcılığa uğramadan yaşaması, hak ettiği hak ve özgürlüklere ulaşması için çalışma günü olmalıdır.”
Atatürk’ün kadınlara verdiği önem
Başkan Tugay, mesajında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlara verdiği önemi de hatırlatarak, Türkiye’nin kadın hakları konusundaki mücadelesine dikkat çekti. Atatürk’ün, kadınların toplumsal hayatın her alanında eşit haklara sahip olması gerektiğini savunduğunu belirten Tugay, Atatürk’ün şu sözünü aktardı ve “Dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.” dedi.
Kadınların emeği ve toplumsal değer
Tugay, kadın emeğinin toplumsal değerini ve görünürlüğünü artırma hedefini bir kez daha dile getirerek, şiddet, kadın cinayetleri ve toplumsal ayrımcılıkla mücadelede kararlı olduklarını ifade ederek;
“Biz, dünyayı borçlu olduğumuz kadınların eşit şartlarda çalıştığı, emeklerinin görünür olduğu, şiddetin, kadın cinayetlerinin, ayrımcılığın ve adaletsizliğin son bulduğu bir dünyayı, Ata’mızın izinde hep birlikte kuracağız. Bu, sadece kadınların değil, insanlığın ortak meselesidir. Çünkü bir kadının emeği sömürüldüğünde, hakları elinden alındığında, bir kadın şiddete uğradığında tüm insanlığın hayatı çalınmış demektir.” diye konuştu.
Kadın hakları insan haklarıdır
Son olarak, kadın haklarının insan hakları olduğuna dikkat çeken Tugay, kadınların sadece bir gün değil, her gün hak ettikleri eşitliği ve özgürlüğü elde etme mücadelesine devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.
Tugay sözlerini şöyle sonlandırdı: “Çünkü kadın hakları, insan haklarıdır. Kadınların hak ve özgürlüklerini bir kez daha hatırlatması, kadın emeğinin her yerde var olduğunu göstermesi dileğimle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”