FRIT programı ve harcama yapılan alanlar

FRIT (Türkiye'deki Suriyeli Mülteciler için Mali Yardım Programı), 2015 yılında Avrupa Birliği Konseyi'nin çağrısı üzerine oluşturuldu. Programın toplam bütçesi 6 milyar Euro ve 2016-2017 ile 2018-2019 dönemlerini kapsıyor. Program, sağlık, eğitim, koruma, temel ihtiyaçların karşılanması gibi insani yardımları ve eğitim, göç yönetimi, sağlık, belediye altyapısı ve sosyo-ekonomik destekleri kapsayan kalkınma yardımlarını içeriyor.

TOBB 80. Genel Kurulu: Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde ATO Congresium’da gerçekleşti TOBB 80. Genel Kurulu: Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde ATO Congresium’da gerçekleşti

AB Sayıştayı'nın eleştirileri

Avrupa Sayıştayı raporunda, mülteci fonunun kullanımı ve denetlenmesi konusunda Türkiye'ye eleştiriler getiriyor. Rapora göre, harcanan 5,98 milyar Euro'nun yüzde 40,8'i insani yardıma, yüzde 59,1'i ise kalkınma yardımlarına harcanmış. Ancak etki ve sürdürülebilirlik henüz sağlanamamış.

Harcamaların detayları

Temel ihtiyaçlar en büyük harcama kalemini oluştururken, eğitim ve sosyo-ekonomik destek de önemli harcama alanları arasında yer alıyor. Eğitim için 1 milyar Euro, sosyo-ekonomik destek için ise 907,1 milyon Euro harcanmış.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan para iadesi talebi ve reddi

AB, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan para iadesi talep etmiş ancak bakanlık bu talebi reddetmiş. Bu durum, fonun kullanımı ve denetimi konusunda yaşanan sıkıntıları gösteriyor.

Kaynak: euronews