ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye yönelik yüksek teknolojili füze satışına onay verdi. Pentagon bünyesinde faaliyet gösteren Savunma Güvenlik ve İşbirliği Ajansı (DSCA), ABD Kongresi’ne ilettiği iki ayrı bildiride, onay verilen silah satışlarına ilişkin ayrıntıları aktardı.
AMRAAM ve Sidewinder füzeleri satılacak
Bakanlığın onay verdiği satış çerçevesinde, Türkiye’ye yaklaşık 225 milyon dolar tutarında 53 adet AIM-120C-8 Orta Menzilli Havadan Havaya Füzeyle birlikte 6 adet aynı model güdüm ünitesinin teslim edilmesi öngörülüyor. Ayrıca, 79,1 milyon dolarlık ek bir anlaşma kapsamında 60 adet AIM-9X Sidewinder Blok II füzesi ve bu sistemlere ait 11 adet taktik güdüm biriminin yanı sıra lojistik ve program desteği sağlanması öngörülüyor.

F-16’larda kullanılabilecek
Onaylanan füze sistemlerinin, özellikle F-16 savaş uçakları dahil olmak üzere çeşitli hava araçlarında kullanılabileceği ifade edildi. Satış sürecinin ilerleyebilmesi için ABD Kongresi’ne 15 günlük bir itiraz hakkı tanındığı kaydedildi. Bu süre içerisinde herhangi bir itiraz gelmemesi halinde satış resmen gerçekleşmiş olacak.





