Son Mühür / Ayşegül Koç - Konak Mahallesi Muhtarı Tamer Yıldırım, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Kemeraltı için acil reçeteye ihtiyaç var diyen Yıldırım; “Kemeraltı bir kültür hazinesi ve kronikleşmiş sorunlarımız var. Artık bunların ‘3P’ yani plan, program ve projeyle çözülmesi gerektiğini düşüyoruz” dedi.
“Kemeraltı için ‘3P’ harekete geçirilmeli”
Kemeraltı için acil reçeteye ihtiyaç var diyen Yıldırım; “Kemeraltı bir kültür hazinesi ve kronikleşmiş sorunlarımız var. Artık bunların ‘3P’ yani plan, program ve projeyle çözülmesi gerektiğini düşüyoruz. Bizim zaman kaybına tahammülümüz yok” dedi. Kemeraltı’nın UNESCO’ya aday olduğunu söyleyen Yıldırım; “2500 yıllık İzmir tarihine tanıklık etmiş ve hala yaşayan bir Kemeraltı’ndan bahsediyoruz. İnanç turizminden gastronomiye kadar çok geniş bir alanı burada bulabiliyorsunuz. Burada ortak iradeye ihtiyacımız var. Gerek yerel gerek kamu işbirliği ile bir program yürütülmeli ve önceliklere göre hareket edilmeli” diye konuştu.
"Cemil Başkan ile henüz görüşemedik”
Kemeraltı’nda yürütülen çalışmalara ilişkin konuşan Yıldırım; “Kemeraltı’nda yürütülen 1. Etap çalışmaları ile altyapı, yağmur suyu, aydınlatma gibi sorunumuz kalmadı. Bu etap tamamlandı ama buradan kalan iki sorunumuz var. Aydınlatma direklerinin Konak Meydanı’ndaki gibi güneşi kesecek bir örtüye ihtiyaç duyuyoruz. Esnaflarımızın bununla ilgili soruları oluyor ancak biz de yetkililerden net cevap alamadık. Altyapının devamlılığı çok önemli. Muhakkak yapılacaktır ama bununla ilgili ortada bir tarih yok. Bir süreç yürütülüyor ama bize deklare edilmesi çok iyi olur. Henüz Başkan Cemil Tugay ile görüşemediğimiz için cevabımızı alamadık ama almak isteriz. Birinci etap mutluluk verdi o yüzden ikinci etap içinde heyecanlı bir bekleyişimiz var. Değerli başkanlarımız, bürokratlarımız kısa zamanda Kemeraltı ile ilgili fikirlerini, düşüncelerini, yapılması gerekenleri deklare ederlerse biz de memnun oluruz. Biz de elimizi taşın altına koyup köprü vaziyeti görmeye devam edeceği” ifadelerini kullandı.
“2025 yılını Kemeraltı yılı ilan edelim”
Kemeraltı'nın kültürel bir hazine olduğunu vurgulayan Yıldırım, bölgede bulunan binaların sıradan bir apartmanın yenilenmesi gibi değerlendirilemeyeceğini belirtti. Yıldırım; “Burada aslına uygun restorasyonlarla yürütülmesi gereken bir süreç var. Çünkü kültür hazinesi olan bir yer. Biz öncelikle burada ne yapmak istiyoruz? Bunun kararını vermek zorundayız. Kemeraltı’nı geleceğe taşıma istiyorsak, reçeteyi yazmamız gerekiyor. Bu güne kadar herkes konuştu. Ancak bir yere varılamadı. UNESCO’nun Kemeraltı’na kazandırılması gerekiyor. En büyük hayalimiz bu olmalı. 2025 yılını Kemeraltı yılı ilan edelim, bundan sonraki süreçte buradan başlıyoruz diyelim. Bu süreci kim yönetecekse yönetsin. Biz kazanmak istiyoruz UNESCO’yu. Bizim her şeyimiz var neden olmasın. Burada ne yapmak istiyorsak yapalım. Ancak bir an önce yapalım” dedi.