2 gün sonra, 2024 yeni yılın ilk günü, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun da 101’nci yılının 65’inci günü...

Bugün benim sizden iki isteğim olacak; ilki ülkemizin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adını yüz yıldır yok etmek için uğraş veren yobaz takımı ile bunlara her türlü yasal desteği sağlayanlarla mücadelenizi bırakmamanız… 

İkincisi ise ülkemiz yeni yılda; hak, hukuk, adalet, laiklik, eğitim, diyanet, özellikle ekonomi ve siyaset konularında içine sürüklendiği sorunlar zincirinden bir an önce kurtarılmalı… 

2023’de geçen yılların da olumsuzlukları düzeltileceğine bir kat daha fakirleştik. Neler mi yaşadık, özetlemeye çalışacağım. Ekonomi konusunda ülke insanımızın yüzde 65’inin hatta iddia ediyorum 70’inin açlık ve yoksulluk sınırı arasında yaşam mücadelesi veriyor. İktidar ise son beş yıl için çizdiği bu hedefine ulaştığı için memnun ve bu gidişi umursayan bile yok. Gelin piyasalara bir göz atalım. Geçen yılın ilk iş günü olan 2 Ocak 2023’te dolar 18.80 tl. iken, bu yazımı yazdığım 24 Aralık 2023 günü dolar 29.26 tl. Euro ise 2 Ocak 2023’e 20.44 tl ile başladı, 24 Aralık 2023’te 32.05 tl. oldu. 

Enflasyon konusuna da değinelim mi? Çünkü ülke insanı bu konuda kime ve hangi birime güveneceğini soruyor… “TÜİK’e mi, ENAG’a mı, İTO’ya mı, semt pazarına mı, marketlere mi, “faiz sebep-enflasyon neticedir” diyen reise mi, hangi birime ve kime güveneceğiz?” diyor. Hele hele son beş yıldır tüm okurlarım ve dostlarım “Piyasalar ne yasa ne kural dinliyor. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Piyasa fiyatlarını ne bakanlıklar, ne ticaret odaları, ne de belediyeler belirleyemiyor, her ticarethane kendi kafasına göre fiyatları ayarlıyor. TÜİK rakamları nereden alıyorsa açıklasın da bizde gidip oralardan alışveriş yapalım” diye dert yanıyor. Ayrıca vergi ve teşvik sistemlerinin değiştirilmesine kadar uzanan yapısal reformlar paketinin de acilen uygulamaya konulması bekleniyor. Yani memur, işçi, çiftçi, kepenk kapatan binlerce esnaf ve emeklilerin neredeyse yüzde 80’i, “Son beş yılda iyice fakirleştirildik” diyor.   

Eğitim konusuna da bakalım. Ülke insanımız eğitim konusunda dertli mi dertli, kısaca “Ülke eğitimi Allah’a emanet!” diyorlar ve korku içinde olduklarını beyan ediyorlar. Yıllarca içinde bulunduğun eğitimde son Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin denilen zatı muhteremin, STK olarak nitelendirdiği tarikatların oyuncağı haline getirilmesini duyunca 60 yıllık bir eğitimci olarak dudağım uçukladı ve inanamadım. Eğitimin aslında bilimsel temele dayandırılması, güçler ayırımına, düşünce ve ifade özgürlüğüne dayalı demokrasinin işlenmesi, laikliğin tartışma konusu yapılmaması gerekirken din simsarlarının eline bırakılması çok ürkütücü ve korkunç.  Mülteci konusunda ise yazacak o kadar çok rezillik var ki, ülkemizin bu rezil ve pislik yapılanmadan acilen kurtarılması gerekiyor.

Siyaset içinde bir şey söyleyeyim; siyasi partililerin en büyük düşmanı kimler biliyor musunuz, kendileri. Çünkü her aday adayı her şeyi herkesten çok iyi biliyor, kendini beğeniyor ve övüyor.   

Gelin şimdi geçen yıl 1 Ocak-31 Aralık 2023 tarihleri arasında ülkemizde neler yaşandı, göz atalım. 

OCAK 2023 

-Danıştay oy çokluğu ile ülkemizin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını hukuken kesinleştirdi.

-Anayasa Mahkemesi HDP’nin hazine yardımı hesabının bloke edilmesine karar verdi.

-Millet İttifakı, genel seçim sonrası icraatlarını içeren Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni açıkladı.

ŞUBAT 2023

-6 Şubat 2023 Pazartesi günü 100’üncü yılımızda unutulmayacak bir gün olan Kahramanmaraş’ta saat 04:17’de merkez üssü Pazarcık olan 7.7 büyüklüğünde, 9 saat sonra saat 13:24’te merkez üssü Ekinözü olan 7.6 büyüklüğünde artçı depremler yaşandı. 

-Bu depremlerden sonra bölgede en büyüğü 6,7  olmak üzere 33.777 artçı deprem meydana geldi. 

-Depremlerde ülkemizde yaklaşık 50.500 kişinin yaşamını yitirdiği, yaklaşık 107.204 kişinin de yaralandığı ifade edildi. 301.000 binanın da hasar aldığı ve yıkıldığı açıklandı. 

-10 ilde deprem nedeniyle 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilan edildi. 

-Yine bu ay içinde Hatay’ın Defne ilçesinde 6.4, Samandağ ilçesinde 5.8, Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde de 5.6 büyüklüklerinde artçı depremler yaşandı.

-11 Şubat’ta siyasetçi Deniz Baykal yaşama gözlerini yumdu.

MART 2023

- Millet İttifakı üyesi Meral Akşener, cumhurbaşkanı adayı olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun belirlenmesine tepki olarak ittifaktan ayrıldı. Ancak bir gün sonra bu kararından vazgeçerek Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etti. Millet İttifakı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı adayı olarak açıkladı.

NİSAN 2023

-İstanbul Finans Merkezi hizmete girdi.

MAYIS 2023

-14.476 metre uzunluğuyla dünyanın üçüncü, Avrupa ve ülkemizin en uzun Zigana Tüneli hizmete girdi.

- Türk siyasetçi ve ekonomist Kemal Derviş yaşama gözlerini yumdu.

-14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turu ve genel seçimler gerçekleştirildi. Seçimde hiçbir aday yüzde 50'lik oranı geçemeyince seçim ikinci tura kaldı. 

-28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan ikinci tur seçimde yüzde 52.18 oy alan Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı oldu. 

HAZİRAN 2023

-3 Haziran günü 28 Mayıs’taki seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan yemin etti.

TEMMUZ 2023

-Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı ABD’nin Teksas eyaletindeki Arlington kentinde oynanan 2023 FIVB Milletler Ligi finalinde Çin'i 3-1 yenerek tarihinde ilk kez FIVB Voleybol Kadınlar Milletler Liği’nde Dünya Şampiyonu oldu.

AĞUSTOS 2023

-Çanakkale’de başlayan bir orman yangını rüzgarla birlikte büyüdü. 9 yerleşim yeri tahliye edildi. Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı’ndan gemilerin geçişine izin verilmedi.

EYLÜL 2023

-Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı 2023 Avrupa Kadınlar Şampiyonası finalinde Sırbistanı 3-2 yenerek tarihinde ilk Avrupa şampiyonluğunu kazandı.

-Sırbistan'ın Belgrad kentinde düzenlenen 2023 Dünya Güreş Şampiyonası’nda da Türk sporcu Buse Tosun Çavuşoğlu dünya kadınlar serbest stil 68 kilo final maçında Moğol rakibi Enkhsaikhany Delgermaa’yı tuşla yenerek dünya şampiyonu oldu.

EKİM 2023

-29 Ekim 2023 Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı kapsamında ülke genelinde kutlamalar yapıldı. Atatürk’e saygı göstermek için milyonlarca vatandaşımız Anıtkabir’e giderek bağlılıklarını gösterdi.

KASIM 2023

-4 ve 5 Kasım günleri CHP’nin 38’nci Olağan Genel kurultayı gerçekleştirildi ve kurultay sonunda yapılan seçimde Özgür Özel CHP Genel Başkanı seçildi.

ARALIK 2023

-14 Aralık günü TBMM’nde konuşma yaptıktan sonra milletvekili Hasan Bitmez yaşama gözlerini yumdu…

-İki Türk takımının karşı karşıya geldiği finalde Vakıfbank’ı 3-2 mağlup eden Eczacıbaşı Dynavit 3. Kez Kadın Kulüpler’de Dünya Şampiyonu, Vakıfbank da dünya ikincisi oldu. 

-2023’te yüzümüzü voleybolun 3 dalının 2’sinde dünya, birinde Avrupa şampiyonu olan Türk Kadınları güldürdü. 

2024’de heyecanlara, tutkulara, sürprizlere, büyük başarılara, umutlara, düşlere, sağlığa, yolculuklara, kavuşmalara, eski dostluklara yeni başlangıçlara, bitmeyen aşklara, sevdiklerinizle birlikte pek çok yeni güzelliklere kavuşacağınız yeni bir yıl dileğiyle sevgi ve saygılarımı sunuyorum.