Son Mühür TV’de Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtlayan İş İnsanı Mustafa Özmen, standartları aşan yolculuklar için tasarladığı otobüs projesiyle ilgili detayları paylaştı. Söze kendinden bahsederek başlayan Özmen; “Babamın yurtdışında bir otomobil firmasında çalışmasından dolayı Fransa’da yaşadık. 6-7 yaşlarında bir çocukken babamın kullandığı otomobili sevmediğim için ilk otomobil tasarımımı çizmiştim. Babamın çalıştığı kurumda bunu çok beğenmişti. Türkiye’ye gelip giderken yollarda meydana gelen kazalar her zaman dikkatimi çekmişti. Ne yapılabilir diye düşünmeme neden oldu. Var olan yeteneklere insan odaklı yaklaşım da eklenince böyle bir proje ortaya çıktı” dedi.

Standartları aşan yolculuklar için…

Yeni otobüs projesinin tasarımından bahseden Özmen; “Kazalarda özellikle otobüslerin camlarında meydana gelen hasarlara dikkat ederek yaptığım projede camları farklı dizayn ettim. Ön tarafa yuvarlak cam oluşturdum. Uçaklardaki camlardan iki misli daha büyüğü. Yine çevremizi görebiliyoruz. Ancak araba devrildiği zaman alt tarafta sadece cam varsa tuz buz olur ve zeminle yüz yüze gelirsin. Çok can kaybı oluyor. Sadece manzara izlemek adına, çok yanlış bir düşünce… Kaptanla yedek kaptan koltuğu ayrı bir platforma yer alıp, yolcu şoförlerle temas kurmamalı, uçaklarımızda olduğu gibi. Yaşam alanı olarak planladığım otobüste tuvalet ve farklı alanlar var. Olağanüstü yollarımız var ama neden kaza oluyor? Gelecekte otonom sistemi şehirlerarası yollarda da göreceğiz. Otobüsler şoförsüz olacak” dedi.

“Üniversiteler ile ilgili dertliyim”

Özmen; “Üniversitelerle ilgili dertliyim. Üretimde her şeyin aynısını yapmak zorunda değiliz. Yaratıcı olmalıyız, ancak okullarda gösterilen modeller bile çok eskide kaldı. Her şeyi büyük düşüneceğiz. Ufuk vizyon yok, çocuklar da robot gibi… Eğitimle ilgili problemlerimiz var” açıklamasında bulundu. 


“Ülkem için bir şey yapmak istiyorum”

Özmen; “Bir eser ürettiğiniz zaman bu Türkiye’yi bağlar. Bu projeyi insanlar satın almak istedi yurt dışında, ancak ülkeme bakıyorum, sayın bakanıma, yetkililere serzenişte bulunuyorum. Çıt çıkmıyor. Ülkem için bir şey yapmak istiyorum” dedi. Projenin nasıl doğduğundan da bahseden Özmen;  “Projeyi 15 sene önce başbakanımız Necmettin Erbakan hocamız rica etmişlerdi, nasip olmadı. Zaten aklımda bu dert vardı, o da isteyince harekete geçtik. Sayın bakanımızla görüştük, milli yapılsın istendi. Uçan araçlarımızı, yerli araçlarımızı yaptık şimdi sıra yerli otobüslerimizde… Artık dünya Türkiye’yi konuşuyor. Bir şey yaparken insan bunun neresinde diye düşünmek lazım. Bu camların dışarıdan basınçla kırılma şansı yok, bu çok teknik çalışma oldu. Bunun patenti bende saklı. Üç beş tane baba yiğitle bu projeyi hayata geçirmeyi planlıyorum” açıklamasında bulundu.

“Yüzde yüz yerli olacak”

Yüzde yüz yerli olabilecek bir otobüs olacak diyen Özmen; “Motor, beyin sistemleri yurt dışından geliyor. Ancak Türkiye bunları üretebilecek güce sahip. Yüzde yüz yerli olacak, biz bunu yaparız. İnanırsak yaparız” dedi. Projenin detaylarında da bahseden Özmen; “Elektrikli, otonom bir sistem planlıyoruz. Uçan araçlara bineceğiz yakın zamanda… Her şey çok hızlı gidiyor. Teknoloji durmuyor ve hızla ilerliyor.  Projenin tüm detaylarını tek başıma hazırladım. Yüzde yüz milli olarak biz yapacağız bu projeyi. Bu istihdama çok ciddi bir katkı ve tabii ülkeye de. Bunu yurt dışında da satacağız” dedi.


“Ülkemize sahip çıkalım”

Yatırımcılara da seslenen Özmen; “Hala kazalar oluyor, insanlar, yakınlarımız ölüyor. Bu proje insan odaklı. Yatırımcı bekliyorum. Biz bu otobüsü ülkemizde yapalım. Çanakkale ruhunu taşıyan, ülkemize sahip çıkacak yatırımcılara ihtiyaç var. Gençliğin eğitimine katkı sağlamak için fabrikaları yaparken okullarını da oluşturacağım. Çünkü üniversitelerden memnun değilim. Hep birlikte gençlerimizi yetiştireceğiz” dedi.


İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?

Gündemin sorunlarını da değerlendiren Özmen; “Eğitim sistemiz, alt yapımız fiyasko. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Depremlerde felaketleri yaşadık. Lafta kalmamalı köklü değişiklikler yapmalıyız. Memur kafasıyla hantal bir yapıyla bu işler olmaz. Rapor yapılıp Cumhurbaşkanı’na verilmesi lazım. Her şey var ülkemizde insan da çok güzel. Benim projem zor ancak yapılabilir bir proje aslında. Bu projenin hayata geçmesi için yatırımcılara ihtiyacımız var. Yan cam olaylarına oldum olası tereddütle yaklaşırım. Bunun için neden hiçbir mühendis çalışmamış, neden yeni kıstaslar yapılmadı. İnsan çok kıymetli” açıklamasında bulundu.

‘Öyle bir proje hazırlayalım ki insanların ölesi gelsin’

Hayatı boyunca birçok önemli projeyi hayata geçirdiğini söyleyen Özmen; “Kemalpaşa’da yaşıyorum. Sayın başkan; ‘Öyle bir proje hazırlayalım ki insanların ölesi gelsin’ demişti. Mezarlıklarla ilgili kafamda bir şeyler vardı. Bir süre sonra projeyi hayata geçirdik, başkan bu projeyi sen yapmadın dedi. Olağanüstü bir proje oldu. Birçok belediye başkanı davet etti, ödül aldı.  Bugün hangi siyasi, iş insanıyla çalıştıysam insan için bir şey yapmak istedim. Çok güzel şeyler ürettik” ifadelerini kullandı.

Editör: Bünyamin Dobrucalı