Son Mühür- İzmir Valisi Süleyman Elban'ın İzmir'in dört bir yanını saran alevlerde Buca hariç diğer tüm orman yangınlarının elektrik iletim hatlarından çıktığını duyurmasının ardından başlayan tartışmalar sürüyor.
Gediz Elektrik'ten ''Bu konuda herhangi bir bulguya rastlamadıklarını'' iddia eden açıklamanın ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan Urla'da tehlike saçan bir elektrik direğinin videosunu paylaşmıştı.
Her 4 orman yangınından 1'i...
Tartışmaya katılan isimlerden biri de 2014-2018 arası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı olan AK Parti 23.Dönem Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk oldu.
''2021’de Muğla, Marmaris ve Manavgat’ta,
2022’de Datça’da,
2023’te Çanakkale’de
Ve bugün;
Çeşme,
Foça,
Seferihisar
Ödemiş’te çıkan büyük orman yangınları havayi elektrik dağıtım hatları kaynaklıdır.'' hatırlatmasında bulunan Prof. Öztürk,
''Türkiye'de yanan ormanların yüzde 20-25'inden trafolar ve nakil hatları sorumlu.
2012-2024 arasında ormanlarda 90 bin 513 hektar elektrik nakil hattı izni verilmiş.
Ormanlık alanlardaki; Trafoların ve elektrik iletim hatlarının periyodik bakım, onarım ve yenilenmesi yapılmamışsa.
Özellikle yüksek gerilim hatlarının geçtiği ormanlık ve tarımsal alanlarda bakım, onarım ve yenileme daha dikkatli yapılmamışsa, özellikle kurumuş otlar biçilmemişse ve uzaklaştırılmamışsa orman yangını çıkması kaçınılmaz.
Veya Ormanlarda enerji hatları kapalı kablolar olarak toprak altına alınabilir, orman alt tabakası temizlenebilir, ağaçlandırmalarda biyoçeşitlilik arttırılabilir. Enerji nakil hatlı ve trafo kaynaklı yangınları önlemek mümkün'' mesajı verdi.