Türkiye'de yılbaşından bu yana artış gösteren sahte içkiye bağlı ölümler, son bir ayda rekor seviyelere ulaştı. Geçtiğimiz hafta açıklanan verilere göre, sahte içkiden hayatını kaybeden 65 kişi olduğu belirtilirken, başkent Ankara'dan gelen son haberler durumu daha da endişe verici hale getirdi.
36 kişi tutuklandı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan sahte içki üretimi ve satışıyla ilgili soruşturma devam ediyor. Bu süreçte tutuklu sayısı 36'ya ulaşırken, 41 şüpheli adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Ayrıca, sahte içki kullanımından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının 81'e çıktığı bildirildi. Başsavcılık, iddianamelerin ayrı ayrı hazırlanacağını belirtirken, Adli Tıp Kurumu'ndan beklenen otopsi raporunun ardından davanın açılacağı öğrenildi.
Uzmanlar uyardı
Sahte içkiden dolayı birçok kişinin hayatını kaybetmesi, metil alkolün ölümcül zararlarını yeniden gündeme getirdi. Uzmanlar, metil alkolün yol açtığı ölümcül etkileriyle ilgili soruları yanıtladı. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, hastanelerin acil servislerinde bu konuyla ilgili ciddi başvurular olduğunu belirterek, ölüm oranlarının artmasını beklediklerini ifade etti. Cander, sahte içkinin piyasada dolaşımda olduğunu ve bu durumun bir salgın haline geldiğini vurgulayarak, bununla başa çıkmak için piyasanın kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.
Etil alkolün içki yapımında, metil alkolün ise sanayide kullanıldığını aktaran Cander, "Normal içkide metil alkol olmaz, zaten zehirli madde bu. Ama iki nedenden oluyor. Bir, ucuz ve yaygın bulunduğu için etil alkol yerine kısmen metil alkol koyuyorlar, tabii tamamen metil alkol koymuyor, etil alkolle karıştırmış oluyor. Ya da evde üretimlerde yanlışlıkla etil alkol yerine metil alkol üremiş oluyor. Bir de bilerek yapanlar var. Bilerek yapanlar, metil alkol ucuz ve yaygın temin edildiği için etil alkol yerine onu kullanıyor. Dolayısıyla metil alkol ve metanol dediğimiz ikisi aynı şey, bunlar insan içtiği zaman zehir. Metil alkolün küçük bir seviyesi dahi çok ciddi zehirlenmelere sebep olabilir" dedi.