Muğla'nın gözde tatil beldesi Marmaris'te, Milli Park sınırları içinde devam eden kaçak otel tadilatı ve inşaatı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yerel yönetimleri karşı karşıya getirdi. Bakanlık, bölgedeki kaçak yapılaşmalar nedeniyle mühürlenmesine rağmen devam eden inşaat faaliyetleri üzerine harekete geçerek Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Marmaris Belediyesi'ne söz konusu yapının imar kanunu kapsamında yıkılması talimatını verdi.
Mühürleme işlemleri
Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği'nin 2022 yılında açtığı dava sonucunda, Marmaris'teki Sinpaş Kızılbük turizm tesisine verilen inşaat ruhsatları 19 Kasım 2024'te mahkeme kararıyla iptal edildi. Bu kararın ardından Marmaris Belediyesi, 9 Aralık 2024'te tadilat ruhsatlarını da iptal ederek inşaatları kaçak duruma düşürdü ve 11 Aralık 2024'te mühürleme işlemi gerçekleştirdi.
Ana yapı depreme dayanıksız iddiası
Ancak, 27 Ocak'ta 3 bin 600 vatandaşın imzasıyla Muğla Valiliği'ne sunulan şikayet dilekçesinde, Sinpaş Kızılbük tesisindeki inşaatların mühürlemeye rağmen devam ettiği ve ana yapının depreme dayanıksız olduğu belirtilerek inşaatın durdurulması talep edildi. Muğla Valiliği, 4 Şubat'ta durumu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne bildirerek konunun araştırılmasını istedi.
Bakanlıktan kesin talimat: "Yıkımı gerçekleştirin"
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı incelemelerin ardından, 27 Şubat'ta Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Marmaris Belediyesi'ne uyarı yazısı gönderildi. Yazıda, hukuka aykırı inşa faaliyetinin durdurulması ve yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi, belediyelerin bu konuda adım atmaması halinde ise Büyükşehir Belediyesi'nin 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu doğrultusunda harekete geçmesi talimatı verildi.
Belediye yıkım için hazırlanıyor
Öte yandan Marmaris Belediyesi, İçmeler Mahallesi Kızılkum mevkisindeki ruhsatsız ve kaçak yapılaşma ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kamuoyunu uzun süredir meşgul eden bu devasa inşaat projesi, belediyenin radarına takılmış ve ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalmıştı.
Rekor ceza ve yıkım kararı
Belediye, söz konusu inşaatın ruhsatsız ve kaçak yapılarından dolayı tam 104 milyon 757 bin lira rekor bir ceza kesti. Bununla da yetinmeyip yıkım kararı aldı ve sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Ruhsatlar iptal, usulsüzlükler ortaya çıkarıldı
Marmaris Belediyesi, Muğla 3. İdare Mahkemesi kararıyla 1. ve 2. etap için düzenlenen 17 esas yapı ruhsatını iptal etti. Ardından, kendi inisiyatifiyle 1. ve 2. etap için düzenlenen 16 tadilat yapı ruhsatı ve 3. etap için düzenlenen 25 esas yapı ruhsatını da iptal etti. Bununla birlikte 1. etap için düzenlenen yapı kullanım izin belgesi de mahkeme kararı olmaksızın iptal edildi.
Sorumlular hakkında suç duyurusu
Belediye, önceki dönem Marmaris Belediye Başkanı ve bazı görevliler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Bu süreçte toplam 58 yapı ruhsatı iptal edildi, inşaat alanındaki kaçak ve ruhsatsız yapılar mühürlendi ve 2 milyar 678 milyon 149 bin lira idari para cezası kesildi.
Yıkım süreci yakın takipte
İnşaatla ilgili yargı süreci devam ederken, kesinleşen yıkım kararı henüz bulunmuyor. Ancak Marmaris Belediyesi, olası yıkım için ihale işlemlerini başlattı bile. Belediye, yıkım sürecini titizlikle takip ediyor ve nihai mahkeme kararı doğrultusunda hareket edecek.
Marmaris Belediyesi: Konuya hassasiyetle yaklaşıyoruz
Marmaris Belediyesi, kamuoyunun vicdanını derinden etkileyen bu inşaat faaliyetleri ile ilgili oldukça hassas davrandıklarını ve idari yaptırım işlemlerini titizlikle yürüttüklerini açıkladı.