Malezya Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’te “E1 Projesi” kapsamında yeni yerleşim birimleri kurma planına ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “Büyük İsrail” söylemine ilişkin açıklama yaptı.
Açıklamada, Filistinlilere ait topraklarda binlerce yerleşim biriminin kurulmasının ve yasa dışı yayılmacı vizyonun en şiddetli şekilde kınandığı belirtildi. İsrail’in attığı bu adımların Cenevre Sözleşmeleri ve uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği vurgulandı.

Malezya’dan uluslararası topluma çağrı

Malezya’nın, 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını desteklediği hatırlatıldı. Açıklamada ayrıca İsrail’in Gazze’de basın mensuplarını hedef alan saldırılarının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin savaş bölgelerinde gazetecilerin korunmasına ilişkin kararlarını ihlal ettiği ifade edildi. Uluslararası topluma, İsrail’in yasa dışı girişimlerini durdurmak için acil harekete geçme çağrısı yapıldı.

İsrail’in “E1 Projesi” ve “Büyük İsrail” söylemi

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in, 13 Ağustos’ta Doğu Kudüs’teki yerleşim alanlarını genişletecek “E1 Projesi”ni onaylamayı planladığı açıklaması tepkilere yol açmıştı. Başbakan Netanyahu ise işgal altındaki Filistin topraklarını da kapsayan “Büyük İsrail” vizyonuna bağlılığını dile getirmişti. Bu kavram, Siyonist Revizyonist hareketin kurucusu Zeev Jabotinsky başta olmak üzere bazı Siyonistler tarafından, bugünkü İsrail topraklarının yanı sıra Gazze, Batı Şeria ve Ürdün’ü kapsayan bir hedef olarak tanımlanıyor.

Kaynak: AA