Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, Son Mühür TV’de yayınlanan Sıcak Bakış programında Ayşegül Koç’un sorularını yanıtladı. Üretime devam edemeyenlerin arazisini sattığını dile getiren Oray; “Maliyetlerin artmasından dolayı kiraz üretimini bırakanlar oluyor ve o araziler satılıyor. Bu arazileri hobi bahçelerine dönüştürüp parsel parsel satıyorlar. Buna müsaade eden kim varsa. Ben hakkımı helal etmiyorum” açıklamasında bulundu.

Anıtkabir'e 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı'nda 221 bin 717 ziyaretçi akın etti Anıtkabir'e 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı'nda 221 bin 717 ziyaretçi akın etti

“Üreticinin sesi duyulmuyor”

“Üreticinin sesi duyulmuyor”

Üreticinin sesinin duyulmadığını belirten Oray, kiraz fiyatlarının düşüklüğünden yakındı. Oray; “Geçen sene Kemalpaşa’da iyi bir sezon bekliyorduk, bütün hazırlıklarımız tamamdı. İlkbahar yağmurlarının tam hasat zamanına denk gelmesi Kemalpaşa’yı olumsuz şekilde etkiledi. Yağmurlardan dolayı bir çatlama oldu. Toplama maliyetini kurtarmadığı için erkenci kirazlar dalında kaldı, toplanmadı. Geçen seneyi yüzde 60’lık bir düşüşle kapattık. Bu senede beklentilerimiz çok yüksekti. Ancak belirlenen fiyatlar maliyeti bile kurtarmadı. Bugün baktığımızda ürünlerimizde bir zirai kalıntı yok. Pazarımızı etkileyecek olumsuzluklar yok. Biz anlamış değiliz, anlam vermiş değiliz. Dilimizin döndüğünce yıllardır bunun mücadelesini veririz. Ama üreticinin sesini duyan yok. Kemalpaşa kuzey yarım kürenin ilk hasadı olmaktan çıktı. Biz Kemalpaşa’da kiraz üretmek için mucizeyi gerçekleştiriyoruz. Üreticiyle dalga geçmeyin” dedi.

“Çiftçi işin içinden çıkamıyor”

Kiraz üretiminin ileride tehlikeye gireceğini söyleyen Oray; "Bugün bir toplama maliyeti 30-35 lira kiloda. Pazara götürdüğünüzde en iyi kirazı 50 liraya satarsanız en düşük kiraz 20 lira olursa bu işin içinden nasıl çıkılır? Biz üreticinin temsilcisiyiz ve dilimizin döndüğü kadar bunları anlatmak için mücadele veriyorum ama belli yerlerden de belli tepkileri de alıyoruz. Bir kıyaslama yapmak lazım. Yani bunu ben vekillerimize söyledim. Marketteki raftaki fiyattan geriye doğru bir bakılsın. Yani bu işin ticaretini, nakliyesini, ambalaj işini yapan ve üretici ayağına kadar gelsin bu. O aradaki makasta para dağılımına bir bakalım. Yani bunu siz birebir maliyette yapıyorsunuz.

Masraf koysanız, kar koysanız, döküldüğünü koysanız o rakamlara ulaşamaz. Yazık günahtır, bu üreticilerin bu şekilde bir durumun içine sokulması. Sadece kirazın toplama maliyeti 35 lira. Bunun bir o kadar da yıl içindeki masrafları var. İlaç var, gübre var. Bugün bu bahçeyi nisan ayında başlıyoruz biz sulamaya. Yağmur yağana kadar. Ekim, kasım ayına kadar suluyoruz. Bugün bir saat suyun maliyeti 250 lira. Kirazı topladık mı bizim işimiz bitmiyor. Yıl boyunca biz bu mücadeleyi yine yapıyoruz. İlaçlama yine yapılıyor. Araziyi işlemek için mazot yine kullanılıyor. Böyle giderse üretici bu işin altından kalkamaz” diye konuştu.

"Üretenle üretmeyen arasında bir fark yok"

"Üretenle üretmeyen arasında bir fark yok"

Oray, tarımsal desteklerin sadece üretene verilmediğini belirterek; “Devlet tarafından mazot, gübre desteği veriliyor. Üretene de aynı parayı alıyor, boş tarlası olana da. Yani üretenle üretmeyen arasında bir fark yok. Yani kayıt altına alınacaksa alınsın. Bütün masrafları aynı bir esnaf gibi düşünülsün. Ne kadar masrafı varsa yazsın ondan sonra da kârından sonra devlet vergi alsın. Madem böyle sessiz kalınıyor. O zaman Kemalpaşa imara açılsın, sanayi bölgesi olsun” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

“Üretici haklı…”

Kemalpaşa'da bir kiraz üreticisinin para etmediği gerekçesiyle kirazlarını hayvanların yemesi için boş araziye döktüğü sosyal medyadaki görüntülerle ilgili de açıklamalarda bulunan Oray; "Bununla ilgili tüketiciler tarafından da çok olumsuz bir şekilde tepki verildi ama ben orada üreticiyi haklı buluyorum. Yılda bir sefer ürün alma şansı var. İyi bir şekilde değerlendirmek zorundasınız. Ona göre geçimini sağlıyor. İmkanı yoksa, kredi çekemiyorsa ne yapacak? Borcu varsa nasıl ödeyecek? En kötü ihtimal buradaki araziler satılıp gidecek" dedi.

Araziler hobi bahçelerine dönüştürülüyor

Üretime devam edemeyenlerin arazisini sattığını dile getiren Oray; “Maliyetlerin artmasından dolayı kiraz üretimini bırakanlar oluyor. Eğer istediği bir rakamı bulabilirse arazileri satıyor. Bu işlerin peşinden koşan insanlar var. Bu arazileri hobi bahçelerine dönüştürüp parsel parsel satıyorlar. İzmir’in kaçak yapılaşmalardan muzdarip ilçelerinden biri de Kemalpaşa. Üretici üretmiş olduğu üründen bir kazanım sağlayamadığı için araziyi elinden çıkarıyor. Buna müsaade eden kim varsa. Ben hakkımı helal etmiyorum. Kirazıyla anılan bir ilçe Kemalpaşa. Topraklarımız çok verimli. Bizim ürettiğimiz ürünlerin yüzde 60’ı yurt dışına gönderiliyor. Ülkemiz için de iyi bir döviz kapısı. Üreticilerin desteklenmesi gerekiyor. Böyle giderse 5-10 yıla kalmaz biz kirazı konuşuyor olmayacağız. Arazilerimiz elimizden gidecek, gerek imara açılacak gerek hobi bahçeleri yapılacak” dedi.

“Ahmet Bey’i suçlamıyorum”

Son Mühür TV’de yayınlanan Hasan Tahsin Kocabaş ile Gündem Yorum programına konuk olan EBSO Meclis Üyesi/KEMTAR (Kemalpaşa Tarım Geliştirme ve Destekleme Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Özken’in açıklamalarına ilişkin de konuşan Oray; “Ahmet Bey’in katıldığı programı izledim. Kendisini severim, diyaloğumuz iyidir. Bir sorun yok aramızda. Öncelikle bunları söyleyeyim sorunumuz yok yanlış anlaşılma olmasın. Kemalpaşa’da yüzde 30-40 rekolte kaybımız var. Son beş yılda kendisi belediye meclis üyesiydi. Siyasetin içinde olan tarımı iyi bilen biri. Meyve kurutma tesisi için yeri de dahil kompleksin tamamı için araştırmalar yapıldı. O zaman da dedim bunların yapılması gerekiyor dedim. Kooperatifte var elimizde. Kemalpaşa Ziraat Odası’nın telefonu beş yıl çalmadı. Ama ben yine gittim ısrarla. Proje yapalım, büyükşehirden, bakanlıktan kooperatif üstünden destek isteyelim dedim. Olmadı. O oluşumun içinde beş yıl yer aldı kendisi. Ahmet Bey’i suçlamıyorum. Belki de söylemiştir. Kiraz da çabası fazladır. Yaptığı mücadeleler için teşekkür ederim. Yapılması gerekenler konusunda önerge verebilir, ısrar edebilirdi. Belli başlı kesim sadece söylemde, şovda” diye konuştu.

“Kemalpaşa için 5 yıl kayıp geçti”

“Kemalpaşa için 5 yıl kayıp geçti”

Yerel seçim sonrası siyasetten üreticiler için beklentilerimiz var diyen Oray; “Ben Mehmet Türkmen’in beş yıllık süreci daha verimli kullanacağını düşünüyorum. İş yaptırma yönünde diyalogları kuvvetli. Tarımla ilgili sorunları Mehmet Başkanımız ile birebir oturup konuşacağım. Mehmet abi bölgeyi iyi bilen, Kemalpaşa’nın yerlisi ve sorunlarına birebir şahit olan biri. Çözümü noktasında farklı olacağını düşüyorum. Ben bu sorunları Rıdvan Başkana da, Arif Başkana da, rahmetli Özüdoğru’ya da anlattım. Hep olumlu cevaplar aldık. Ancak uygulama noktasında işler öyle yürümedi. Ben geçtiğimiz 5 yılda da umutluydum. Ancak bu beş yıl kayıp geçti. Bu beş yıl da kayıp olsun istemiyorum.  Sorun Kemalpaşalı çiftçinin sorunu. Yani siyasetin üstünde bir konu” ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ